Ondernemers aan de West-Kruiskade kampen met flinke omzetdaling en maken zich zorgen om hun toekomst. De problemen zijn ontstaan door de herinrichting van het Kruisplein, die naar mening van Leefbaar Rotterdam rampzalig is uitgevoerd. Leefbaar Rotterdam vroeg, toevallig samen met GroenLinks, een debat aan over de herinrichting. Dit debat werd donderdag 20 februari gevoerd in de Rotterdamse gemeenteraad. Leefbaar wilde het debat om de zorgen te uiten en te vragen om een oplossing, GroenLinks omdat zij de herinrichting niet vergaand genoeg vinden en alle auto’s weg willen.
Noodklok
“Vandaag sta ik hier om de noodklok te luiden. En deze noodklok luid ik niet voor mezelf. Deze noodklok luid ik voor de ondernemers aan de West-Kruiskade. Ondernemers zien hun omzetcijfers kelderen, en maken zich zorgen om hun toekomst. Deze zorgen gaan natuurlijk verder dan enkel hun omzet. Want hun omzet staat ook voor hun pandhuur, voor hun hypotheek of huur van hun thuis, voor hun boterham, en voor het voer van hun huisdieren.”, zo opende Leefbaar-raadslid Joey de Waard het debat.
De gemeente heeft het Kruisplein aangepast om de verkeersveiligheid te bevorderen. Leefbaar Rotterdam vindt dat een goede zaak, verkeersveiligheid staat hoog in het vaandel bij Leefbaar. Alleen lijkt bij het Kruisplein niet goed te zijn gekeken naar de gevolgen voor de hele omgeving.
Economische impact
In 2020 werd het Kruisplein tijdelijk afgesloten voor auto’s door toenmalig GroenLinks-wethouder Judith Bokhove, Leefbaar zat die periode niet in het stadsbestuur. De tijdelijke afsluiting zou destijds positief effect hebben gehad op de verkeersveiligheid, waarna in samenspraak met omwonenden en ondernemers plannen zijn gemaakt voor de toekomst. “Tijdens het debat hebben we de wethouder dan ook om uitleg gevraagd. In hoeverre zijn de ondernemers betrokken geweest bij de plannen? En wat is er met de zorgen van de ondernemers gedaan?”, zo licht Joey de Waard toe.
Die economische impact op de omgeving moet duidelijk in beeld zijn bij toekomstige maatregelen of herinrichtingen, dit heeft Leefbaar tijdens het debat nogmaals benadrukt bij de verkeerswethouder. Wethouder Pascal Lansink-Bastemeijer (VVD) heeft gezegd dat dit zal worden gedaan.
Herevalueren
“Waar het Kruisplein nu veilig had moeten worden, is het een chaos en rotzooi geworden.”, aldus Leefbaar-raadslid Joey de Waard. “In de afgelopen drie jaar zijn er 71 ongelukken geregistreerd bij het Eendrachtsplein en 26 bij het Kruisplein. Waarbij het natuurlijk ook de vraag is hoeveel ongelukken te wijten zijn aan de inrichting van de straat en niet aan verkeersgedrag. In ieder geval is duidelijk dat in de nieuwe situatie het Kruisplein niet veiliger is geworden. Automobilisten hebben maling aan het nieuwe beleid en gaan over de fietspaden of over het gras. Fietsers en voetgangers worden juist extra in gevaar gebracht, ondanks de duidelijke borden en aanduidingen”.
Het is duidelijk dat het nieuwe Kruisplein een ramp is, waar weggebruikers én ondernemers aan de West-Kruiskade de dupe van zijn. Leefbaar heeft samen met DENK en VVD daarom met succes een motie ingediend om zeer snel tot een evaluatie van de herinrichting te komen. Alleen D66, Bij1, PvdD en SP waren tegen. Bij deze evaluatie wordt rekening gehouden met de verkeersveiligheid, economische impact, toegankelijkheid en de doorstroming. Met deze evaluatie vormt de basis voor een eventueel herzien nieuw plan, dat samen met omwonenden en ondernemers moet worden opgesteld. “Verkeerswethouder Pascal Lansink-Bastemeijer (VVD) mag direct vol aan de bak, want voor juli moet de hele evaluatie inclusief gesprekken met omwonenden en ondernemers afgerond zijn. Werk aan de winkel!”, zo sluit Leefbaar-raadslid Joey de Waard af.