De afgelopen weken zijn de groeiplannen van de Rotterdamse luchthaven in het nieuws geweest. Rotterdam The Hague Airport, door Rotterdammers nog liefkozend Zestienhoven genoemd, wil jaarlijks meer passagiers verwerken. En daarover heerst boosheid en onbegrip. “Constructief zoals de luchthaven is gaat deze zelfs mee in de groene droom van onze linkse vriendjes; De luchthaven zet namelijk in op de groei van passagiers zonder daarvoor meer vluchten op te laten stijgen en te laten landen. Vliegtuigmaatschappijen zetten immers in op de aankoop van de Airbus A321 Neo, welke 40 mensen meer mee kunnen nemen aan boord.”, zo legt Leefbaar-raadslid Joey de Waard (Mobiliteit) uit.
Sprookje
Naast dat er meer passagiers met het vliegtuig mee kunnen, produceert deze ook 50% minder geluidsoverlast en verbruikt 11% minder brandstof. Doordat er 40 mensen extra mee kunnen, levert dit minder netto uitstoot per persoon op. De Waard reageert: “De natte droom van iedere boomknuffelende milieuactivist zou je denken. Maar zoals gewoonlijk is het voor rupsje nooit genoeg, allemaal niet genoeg”. De boosheid en het onbegrip voor de uitbreidingsplannen komt uit de hoek van de tegenstanders van het vliegveld. Zij willen juist dat Zestienhoven sluit en wordt afgebroken. “Ze houden vast aan een door de welbekende klimaatdrammers gedirigeerde plan om de luchthaven te slopen, om daar een geweldige groene wijk te maken met beekjes, zonnepanelen, windmolens en vooral veel fietspaden voor de stoet aan bakfietsen. Wat mij betreft komen daar dan ook eenhoorntjes en kaboutertjes bij, want het is en blijft een sprookje.”, aldus Leefbaar-raadslid Joey de Waard.
De woningbouwplannen zijn volgens hem geen lang leven beschoren, want de grond onder de taxibanen van Zestienhoven zijn ernstig vervuild en kan alleen om deze reden al maar beter als taxibaan blijven fungeren. “Het optuigen van een woonwijk en een park op deze locatie lijkt daarbij meer op een onrealistisch prestigeproject dat vooral goed scoort in campagnes van onze linkse vrienden, maar doordacht is het allerminst”.
Rotterdamse luchthaven
Als tweede stad van Nederland heeft Rotterdam een eigen luchthaven, die qua naam ook een beetje wordt gedeeld met Den Haag. “Hartstikke logisch dat we al sinds 1956 Zestienhoven hebben én hartstikke belangrijk. En zou je eens voorstellen dat er wel Maastricht Airport, Groningen Airport, Eindhoven Airport of zelfs Breda Airport zijn, maar geen Rotterdam Airport in dat lijstje. Lachwekkend natuurlijk als grootste havenstad van Europa en economisch hart van Nederland. Het is eigenlijk heel simpel; er is vraag naar, en deze vraag zal in de toekomst alleen maar stijgen.”, zo reageert Joey de Waard.
De economische waarde van de luchthaven wordt vanuit bepaalde (politieke) hoeken wel eens onderschat. Niet alleen Rotterdam plukt de vruchten van Zestienhoven, maar de rest van de regio ook. Het vliegveld biedt werkgelegenheid, zowel direct als indirect, aan duizenden mensen uit de regio Rijnmond en daarbuiten. De Waard: “Daarom is het een top idee dat luchthaven moderniseert en luchtvaartmaatschappijen investeren in nieuwe toestellen. De omgeving geniet van stillere vliegtuigen in de lucht, zonder dat er werkgelegenheid én bereikbaarheid verloren gaat”.
Wat Leefbaar betreft moet de omgeving ook gaan genieten van een rustigere busreis met lijn 33. Op de busroute door Overschie is het vaak druk met reizigers met koffers, waardoor inwoners van de wijk met regelmaat in erg drukke bussen komen. Of zelfs een bus over moeten slaan. Leefbaar wil dat er een permanente snelbusverbinding tussen Centraal Station en het vliegveld komt en zal zich hier komende tijd hard voor maken.
Een ‘Nee’ tegen sluiting
Het Rotterdamse vliegveld is belangrijk voor onze stad, daar zijn Leefbaar en het stadsbestuur van overtuigt. Binnen het Rotterdamse stadsbestuur, waar Leefbaar ook met 3 wethouders in zit, is geen enkele discussie over de toekomst van het vliegveld. Er is namelijk afgesproken dat deze juist open moet blijven. En uit onderzoek blijkt dat een meerderheid van de Rotterdammers het belangrijk vindt dat Rotterdam een eigen vliegveld heeft.
Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 20 maart probeerde de linkerkant van de gemeenteraad nog een sluiting van het vliegveld af te dwingen. Hun plan haalde geen meerderheid en kan door de papierversnipperaar.