Vrijdag 26 maart heeft Leefbaar Rotterdam via de media twee, vanuit het controlerende perspectief van de gemeenteraad verontrustende, zaken moeten vernemen. Allereerst moesten wij via het Twitteraccount van wethouder Wijbenga vernemen dat het voltallige college van B&W een update (briefing, aldus Wijbenga) heeft gekregen omtrent de gang van zaken rondom Feyenoord City. “Het perspectief maakte veel indruk: respectvolle omgang met De Kuip, prachtig nieuw stadion met alle aandacht voor sfeer en voetbal beleving, in aantrekkelijke nieuwe wijk. De afronding business case komt dicht bij”, aldus een zeer tevreden wethouder Wijbenga.

Op diezelfde dag, maar dan in de avonduren, vernemen wij dat er enorm veel achter de schermen gebeurd is. Feyenoord zou namelijk in mei 2020 vijftig miljoen euro aangeboden hebben gekregen van vastgoedmagnaat Aat van Herk. Dat bedrag zou deels bestemd zijn voor vernieuwing van de huidige Kuip. Dat roept de nodige vragen op.

Voor Leefbaar Rotterdam is de primaire aanleiding voor een debat het feit dat de gemeenteraad – het hoogste orgaan van de stad – volledig buitenspel is gezet bij de verschaffing van nieuwe informatie over Feyenoord City. Wij eisen dan ook zo snel mogelijk een sessie waarbij de gemeenteraad óók geïnformeerd wordt. In een gezonde democratie wordt het controlerende orgaan (de gemeenteraad) in staat gesteld om de uitvoerende macht (het college van B&W) te controleren. Dat is momenteel niet het geval op het dossier Feyenoord City.

Naar aanleiding van bovenstaande gebeurtenissen is het tijd voor een debat met de verantwoordelijk wethouder. Graag bespreken wij dit onderwerp in een regulier debat tijdens de aankomende raadsvergadering van donderdag 8 april 2021.

Met vriendelijke groet,

Robert Simons