Na het vormen van het college in Rotterdam legden 23 raadsleden hun belangrijkste functie, het controleren van het stadsbestuur, naast zich neer. Toch wil één van hen nu ineens wel gaan controleren; namelijk de politie.

Nu is het controleren van een rijksdienst als de politie een taak van de minister en dus ook van de Staten-Generaal, maar in een krampachtige poging zo correct mogelijk over te komen trekt Arsieni -D66- (haar sprong naar de Tweede Kamer is mislukt) die Haagse bevoegdheid naar zich toe.

Zij vertrouwt Den Haag niet, de minister niet, de burgemeester niet en dat is het meest belachelijke, de politieagenten op straat niet.

Ze wil dat bij preventief fouilleren burgers de politie in de gaten gaat houden, zoals dat ook in Pyongyang aan de Amstel gebeurt.

Buiten dat geen enkele fatsoenlijke Rotterdammer die gruwelijk bestuurde stad als voorbeeld neemt, is haar noodkreet of liever haar kreet om aandacht verdacht, omdat iedere burger tegenwoordig politieacties tot vervelens toe filmt en op YouTube knalt.

Het bekijken van die filmpjes vergroot het respect voor de politieagent(e) op straat. Ze doe hun werk en moeten scheldkanonnades en beledigingen over zich heen laten komen. De beelden bereiken het tegenovergestelde dan de intentie van de inzenders is, ze komen als een boemerang terug: ergernis over klagers en betogers, bewondering voor de politie.

Preventief fouilleren is nuttig. Het werkt aantoonbaar, zoals het ook genoemd wordt, preventief. Desondanks worden nog steeds wapens op straat aangetroffen. Volgens Arsieni zijn dat er te weinig, waarbij ze zich niet realiseert, dat een moord meestal met slechts één wapen gepleegd wordt. Die preventieve werking negeert ze liever. Er zijn helemaal geen wapens op straat beweert ze… Dus die golf van geweld die de laatste maanden over de stad trekt is fake news?

Ik heb mij jaar in jaar uit vrijwillig laten fouilleren. Bij een bezoek aan de Kuip werd ik net als alle bezoekers gefouilleerd. Gaf een heel veilig gevoel en ondanks het feit dat ik vaak heel vriendelijk gegroet en herkend werd, moest ik er iedere keer aan geloven.

Arsieni is bang dat – schrik niet – de politie etnisch gaat profileren. Ze gaan gekleurde Rotterdammers (bijna 50% van de bevolking) eruit pikken om te fouilleren, ondanks de duidelijke instructie gewoon iedereen te controleren. Ook zal ze wel bang zijn dat in bepaalde wijken meer gefouilleerd wordt dan in andere: op Feyenoord veel en in Hillegersberg veel minder. Mij lijkt het volkomen terecht dat de politie bij haar taak rekening houdt met recente gebeurtenissen. IJsselmonde beleeft op dit moment een golf aan geweld, dus juíst daar ingrijpen denk ik dan (fascistoïde?) Dat mag niet van Arsieni, want stel je voor; in die wijk wonen veel Antillianen en die worden dan de klos.

Ze wil vooral praten, in de wijkgebouwen met jongeren, die dreigen ten onder te gaan in de spiraal van geweld en het gebrek aan opvoeding. Zelf heeft ze daar waarschijnlijk geen tijd voor, maar ze laat het over aan jeugdwerkers e.d. die al jaren wanhopig dweilen met de kraan open.

Haar naïviteit is in dit geval niet aandoenlijk, maar ergerlijk. Schandalig is de oproep de politie (hinderlijk?) te gaan volgen bij het uitoefenen van hun werk.

Haar poging in het gevlei te komen bij Kaag en consorten is tot nog toe vruchteloos gebleken; wij blijven voorlopig in Rotterdam met haar opgescheept zitten.

Toch iets van verstand bij die club.