De Schaatsbaan Rotterdam trekt sinds 2013 jaarlijks vele bezoekers en is uitgegroeid tot een Rotterdams icoon. Menig Rotterdammer weet de schaatsbaan op het terrein van Hockeyvereniging Leonidas te vinden, het trekt namelijk ruim 250.000 schaatsers in 5 maanden tijd.

Voor het hockeyterrein, de parkeergelegenheid en de buurt zijn de duizenden schaatsers een flinke belasting. Een permanente locatie met meer ruimte zou hier de oplossing voor zijn. Ook de Schaatsbaan Rotterdam zoekt naar een permanente plaats, omdat de op- en afbouw van de 400 meterbaan en funbaan veel geld kost en de schaatsbaan op de tijdelijke locatie slechts een verkort seizoen kan hebben.

Al enige jaren wordt er door de Schaatsbaan Rotterdam en gemeente gezocht naar een geschikte locatie, een zoektocht die tot nu toe geen resultaat opleverde. De schaatsbaan, die zonder subsidie draait, wil graag opgenomen worden in de plannen voor de Oostflank. Dit zijn de ontwikkelplannen voor Oost-Rotterdam, waar onder andere ruim 30.000 woningen moeten worden gebouwd en een nieuwe stadsbrug moet komen. Hiervoor sprak de organisatie ook in tijdens een commissievergadering over de Oostflankplannen.

Leefbaar-raadslid Benvenido van Schaik loopt al enkele jaren rond met het idee voor een schaatsbaan. “Een stad als Rotterdam verdient gewoon een eigen ijsbaan, die het hele winterseizoen open is. Dat de tijdelijke schaatsbaan meer dan 250.000 vrolijke schaatsers, waaronder ook scholieren, trekt in 5 maanden tijd toont overduidelijk aan dat Rotterdammers dit graag willen. Wat ons betreft moet Schaatsbaan Rotterdam voor dit succes beloond worden met een eigen locatie en niet een gedeelde locatie!”, aldus Van Schaik.

Benvenido van Schaik en Leefbaar-collega Vanessa Bruin zochten samen naar een geschikte locatie en kwamen met het evenemententerrein in Nesselande. Hier ligt namelijk een Sportboulevard met onder andere waterskibaan, volleybalveld, basketbalveld, calisthenics en andere sporten. “Een schaatsbaan zou in de wintermaanden een geweldige toevoeging zijn op de Sportboulevard. Tevens is er ruime parkeergelegenheid en goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer, de metro stopt vlakbij. Je kan de tijdelijke schaatsbaan naar het evenemententerrein verplaatsen, zij kunnen hier dan in het winterseizoen staan en in de zomermaanden kunnen evenementen als CuliNesse op het terrein plaatsvinden.”, aldus Bruin.

Ook VVD-raadslid Dieke van Groningen heeft al enige tijd contact met de schaatsbaan om te kijken voor een andere locatie, wat haar tot op heden niet is gelukt. Wat haar niet lukte, lukt nu wel dankzij Leefbaar Rotterdam. Leefbaar Rotterdam en de Rotterdamse VVD zetten in om vanaf het seizoen 2024-2025 de schaatsbaan te plaatsen op het evenemententerrein in Nesselande, zodat de Schaatsbaan Rotterdam de plek krijgt die zij verdienen.