De ondermijnende criminaliteit is het betonrot van onze gemeenschap. Net als betonrot zorgt ondermijning voor het structureel aantasten van de omgeving. Dat vereist een strijd van de lange adem en wij voelen de ambitie om die strijd op te schroeven. En daarvoor hebben we een aanpak nodig op hotspots van ondermijning: winkelstraten.

De alliantie Hand in Hand op de Beijerlandselaan laat zien hoe het kan. 117 van de 240 winkels waren bij aanvang van dit plan verdacht van ondermijning. Er wordt daar dag in en dag uit hard gewerkt om deze straat een upgrade te geven. Want een nette winkelstraat is een veilige winkelstraat. Winkelstraten die aan hun lot worden overgelaten, worden vaak prooi van de drugscriminaliteit. Denk hierbij aan dealen in de straat, witwassen en afpersing van winkeliers. Wat Leefbaar Rotterdam betreft gaan we zo snel mogelijk hiermee aan de slag.

Bovengenoemde aanpak moeten we verder uitrollen. Te beginnen op de Slinge, Wolphaertsbocht en Crooswijkseweg. Dit zijn straten waar ondermijning als betonrot werken op de gemeenschap. Ook zijn het winkelstraten waar onveiligheid en criminaliteit de boventoon voeren. Daarom de motie: Voor een winkelstraat om trots op zijn! De motie is aangenomen en hieronder te lezen.