Rotterdam heeft te maken met ontwrichtende drugscriminaliteit, wat vraagt om een keiharde aanpak. Criminelen worden steeds schofteriger en brengen met drugslabs in woonblokken hele wijken in gevaar. Waarschijnlijk werd de grote ontploffing aan de Schammenkamp veroorzaakt door een drugslab, zo heeft de politie laten weten. Het onderzoek is nog in volle gang.

In plaats van drugscriminaliteit hard aanpakken en afstraffen, zijn er partijen die drugs willen legaliseren. GroenLinks ziet de oplossing van het probleem in de legalisatie van drugs, zo vertelde de Rotterdamse GroenLinks-fractievoorzitter Judith Bokhove op NPO Radio 1. Leefbaar Rotterdam en GroenLinks Rotterdam waren te gast in het programma ‘Dit is de Dag’ om te praten over de grote ontploffing aan de Schammenkamp, dat waarschijnlijk werd veroorzaakt door een drugslab. Bij de ontploffing kwamen 3 mensen om het leven en werden verschillende woningen en bedrijfspanden vernietigd.

Om dit soort criminaliteit te voorkomen, denkt GroenLinks aan het legaliseren van drugs als oplossingsrichting. Zij wil zeker die ‘oplossing’ onderzoeken, zo vertelt ze op NPO Radio 1. Volgens haar is er door legalisatie niet meer veel geld te verdienen met drugshandel, komt er belastinggeld binnen, kan de kwaliteit in de gaten gehouden worden en kunnen drugsgebruikers geïnformeerd worden. “Ik denk dat je daar ook een heleboel drugs mee uit de criminaliteit zou kunnen halen en een hoop leed zou kunnen besparen”, aldus GroenLinkser Bokhove. Daar is op dit moment geen wetgeving voor. “Dus vooralsnog zullen we nu moeten zorgen voor de veiligheid van onze bewoners.”

Leefbaar-raadslid Simon Ceulemans vindt het idee, licht uitgedrukt, knettergek. Op NPO Radio 1 reageert hij: “Hier ben ik het dus absoluut niet mee eens. Met deze redenering kunnen we ook kalasjnikovs gaan verkopen in de supermarkt om de illegale wapenhandel de pas af te snijden. Daar krijg je geen stad van die je moet willen volgens mij. Bovendien, het gros van de drugs die geproduceerd wordt zijn hier voor de export. Dus legalisering in Nederland lost niets op.”