Kindermishandeling vindt in Rotterdam gemiddeld vaker plaats dan in andere steden en toch worden er in onze stad relatief weinig meldingen gedaan vanuit het onderwijs, zo meldt regionale omroep Rijnmond.

Meldingen vanuit onderwijs

Volgens Veilig Thuis speelt het onderwijs een belangrijke rol in het signaleren en melden van kindermishandeling. In Rotterdam worden er echter relatief weinig meldingen gedaan vanuit het onderwijs.

In onze stad zijn slechts 5% van de meldingen van kindermishandeling afkomstig uit het onderwijs. “Volgens het artikel van Rijnmond, waar verschillende betrokken partijen aan mee hebben gewerkt, heeft het ermee te maken dat er op scholen onvoldoende kennis is en de meeste scholen een drempel voelen om een melding te maken bij Veilig Thuis. De angst dat een melding direct tot een uithuisplaatsing zou leiden zou daarbij ook aanwezig zijn.” zo licht Leefbaar-raadslid Caroline Aafjes-van Aalst toe. Daarnaast de angst dat men agressieve ouders op de school krijgt.

Volgens de wet hebben leerkrachten een meldplicht. Echter zou er, ook tijdens de lerarenopleiding, te weinig aandacht zijn voor het signaleren van huiselijk geweld en kindermishandeling. Leefbaar Rotterdam ziet hierbij de noodzaak van de helpende hand van de gemeente, om te zorgen dat kindermishandeling zo vroeg mogelijk wordt gesignaleerd én gemeld.

Schriftelijke vragen

Leefbaar Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het stadsbestuur. Caroline Aafjes-van Aalst: “Wat Leefbaar Rotterdam betreft moet kindermishandeling, net als alle andere vormen van huiselijk geweld, worden aangepakt en moeten onderwijsinstellingen maximaal worden ondersteund om deze gevallen te kunnen signaleren”.

Aan het stadsbestuur is onder andere gevraagd om in kaart te brengen welke drempels het onderwijs ervaart om meldingen van kindermishandeling te maken en hoe onderwijzers beter betrokken kunnen worden bij de ketenaanpak.