Leefbaar Rotterdam en de Rotterdamse VVD hebben met afschuw de berichten gehoord dat de demonstranten vrouwen lastigvallen bij de abortuskliniek in Rotterdam-Zuid. De demonstraties kregen extra aandacht door de support van SGP-leider Stoffer die tijdens zijn verkiezingscampagne langsging.

Tegen RTL Nieuws vertelt directeur Gerrit Zomerdijk van abortuskliniek Gynaikon dat demonstranten zich niet altijd aan de gemeentelijke regels houden. Betogers mogen, na melding bij de gemeente, aan de overkant van de straat staan. Het is niet toegestaan om mensen die richting de abortuskliniek gaan aan te spreken. “Een abortus is een medische behandeling die mensen in een kwetsbare en verdrietige positie brengt. Het mag niet zo zijn dat deze zorg minder toegankelijk wordt voor vrouwen, doordat mensen het demonstratierecht misbruiken om vrouwen lastig te vallen.”, zo is het standpunt van Leefbaar Rotterdam en de VVD.

De abortuskliniek bij Zuidplein geeft aan dat de politie bij overtredingen wel komt, maar niet in kan grijpen omdat zij de overtreding niet hebben gezien. “Ondanks de duidelijke regels, gaat het mis. De demonstranten lappen de gemeentelijke regels aan hun laars en vallen vrouwen lastig. Dit kan en mag niet! Vrouwen moeten veilig naar de kliniek kunnen, de politie moet middelen krijgen om op te kunnen treden. Voor de vrouwen die lastig worden gevallen is het belangrijk dat er een meldpunt is.”, aldus Leefbaar-raadslid Caroline Aafjes-van Aalst. Al vaker heeft Leefbaar Rotterdam aandacht gevraagd voor het lastigvallen van vrouwen bij de abortuskliniek.

Samen met de Rotterdamse VVD heeft Leefbaar Rotterdam schriftelijke vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders. De fracties willen weten of het college bekend is het de situatie voor de deur van de abortuskliniek, of de toegang tot medische zorg voldoende wordt gehandhaafd en waar mensen zich kunnen melden als zij worden lastiggevallen door betogers.