De autoriteiten hebben donderdag 14 december een 56-jarige aangehouden in Rotterdam. Volgens het Duitse Openbaar Ministerie wordt de man gelinkt aan terreurorganisatie Hamas en verdacht van pogingen tot het verkrijgen van wapens om aanslagen te plegen op Joodse doelen in Europa.

“Dit is een zeer alarmerende situatie, zeker in het licht van het recent verhoogde dreigingsniveau als gevolg van de toenemende terreurdreiging uit de jihadistische hoek”, aldus raadslid Simon Ceulemans.

De terreurverdachte wordt tevens gelinkt aan een andere terreurverdachte die deze zomer werd aangehouden in onze stad en een in Rotterdam gevestigde stichting. Die stichting is volgens justitie ‘het Nederlandse geldkantoor van Hamas’.

Leefbaar Rotterdam wil met burgemeester Aboutaleb in debat over deze aanhouding, over de stappen die worden gezet om de dreiging voor Rotterdam en de Joodse gemeenschap in onze stad tegen te gaan, over Hamas-gelieerde netwerken en stichtingen in Rotterdam en vooral: over de acties die worden ondernomen om deze snel en rigoureus te ontmantelen.