Caroline Aafjes-van Aalst is raadslid voor Leefbaar Rotterdam en houdt zich onder andere bezig met Ouderenzorg. In haar column vertelt ze over de stappen die gemaakt zijn voor een veilige seniorenflat en de Thuisplusflats die de stad nu telt.
De seniorenflat was ooit een plek waar de oudere Rotterdammer in alle rust van zijn of haar oude dag kon genieten. Ooit, want genieten is nu niet overal meer vanzelfsprekend. In veel van de voormalig seniorenflats is de leeftijdseis (55+) losgelaten, waardoor er naast ouderen ook ex-gedetineerden, drugs- en alcoholverslaafden of mensen met hevige psychosociale problematiek zijn komen wonen. En begrijp me niet verkeerd, die mensen moeten ook ergens gehuisvest worden. Maar onze ouderen verdienen toch zeker beter dan dit.
Ouderen die een rustige oude dag in de seniorenflat tegemoet zagen, durven inmiddels ‘s avonds de deur niet meer uit omdat zij worden lastiggevallen door medebewoners. Geklopt op ramen en deuren, prostitutie, naar wiet ruikende gangen, gegil, geschreeuw en een grote mond of bedreigingen wanneer ze de overlastgevers al aan durven spreken. Zo zagen we eerder dit jaar de overlast in de seniorenflat de IJsselburgh de spuigaten weer uitlopen. Leefbaar Rotterdam stelde wederom vragen en pleitte beveiliging in te zetten in de flat tot overlast geminimaliseerd is. Met succes! De beveiliging werd opgeschroefd. Als de situatie ernaar vraagt, wat wij niet hopen uiteraard, zullen wij altijd pleiten voor het inzetten van beveiliging. Of het nu in de IJsselburgh is of elders in Rotterdam, iedereen moet zich thuis veilig voelen.
Daarnaast is het niet best gesteld met de voorzieningen en activiteiten in de seniorenflats. Waar er voorheen een restaurant zat, nog weleens een bingoavond werd georganiseerd of een praatje met de huismeester werd gemaakt, ontbreken deze tegenwoordig vaak. In sommige gevallen, zoals bijvoorbeeld bij De Kristal in Nesselande zorgt dit voor verloedering van de flat.
Maar hoe nu verder? Leefbaar Rotterdam heeft zich afgelopen tijd hard gemaakt voor de veiligheid in seniorenflats en blijft dit doen. Zo geldt er in een aantal seniorenflats uitstroombeleid, waarbij er ook verschillende maatregelen worden genomen om contracten van overlast gevende bewoners gemakkelijker op te zeggen en hen naar begeleid wonen instellingen te begeleiden. Daarnaast doen we er alles aan om de huismeester weer terug te krijgen in de seniorenflat en zetten we tot die tijd beveiligers in om een oogje in het zeil te houden. Ook worden steeds meer (voormalig) seniorenflats omgedoopt tot thuisplusflat en in deze nieuwe vorm als vervanging voor bejaardentehuizen kunnen onze ouderen zelfstandig oud worden met alle hulp, voorzieningen en activiteiten binnen handbereik. Inmiddels zijn er 20 Thuisplusflats verspreid over Rotterdam. Een mooi concept, dat ook de aandacht trekt van andere gemeenten. Het is een landelijk voorbeeld geworden waar andere gemeenten graag even een kijkje komen nemen.
Den Haag heeft de bejaardentehuizen de nek omgedraaid en Rotterdam zet een nieuw concept neer, want onze ouderen moeten gewaardeerd worden. Als Den Haag niet genoeg voor ze zorgt, stropen wij Rotterdammers de mouwen wel op.