Caroline Aafjes-van Aalst is raadslid voor Leefbaar Rotterdam en houdt zich bezig met de brede portefeuille Zorg. In haar column vertelt ze over een groot probleem binnen de zorg, namelijk zorgfraude.
U heeft het ongetwijfeld gehoord, de tekorten in de zorg lopen komende jaren flink op. En als we het hebben over tekorten, gaat het niet alleen om geld. Want al hadden we als gemeente een grote zak met geld, dan hebben we simpelweg onvoldoende ‘handen’ om alle gevraagde zorg te verlenen. Deze tekorten zorgen ervoor dat de gemeente komende jaren scherpe keuzes zal moeten maken om ervoor te zorgen dat iedereen de broodnodige zorg die zij nodig hebben blijven ontvangen. Dat is lastig, maar helaas onvermijdelijk.
Als we kijken naar de zorgmarkt, wordt veel zorg geleverd door één van de grotere partijen. Maar de zorgmarkt is een open markt waarbij eigenlijk iedereen een ‘zorgbureau’ kan starten en zorg kan verlenen. Deze zorg wordt dan in de meeste gevallen bekostigd uit het persoonsgebonden budget van een cliënt. Dit zorgt ervoor dat er naast deze grotere partijen ook een hele brei aan kleine zorgbureaus ontstaan, waarvan de meeste gelukkig met alle goede bedoelingen zorg verlenen. Maar, helaas zijn er ook een hoop schimmige zorgbureaus die puur uit zijn op geld en de zorg die zij zouden moeten verlenen blijft daarbij achterwege. Dit gebeurt op een aantal manieren, denk aan het bewust ronselen van kwetsbare cliënten die niet zelfredzaam zijn. Denk daarbij aan zwakbegaafden, ouderen of mensen die de Nederlandse taal niet beheersen. Op hen wordt druk uitgeoefend door bijvoorbeeld verplicht formulieren in te vullen, waarna betaling plaatsvindt. Op die manier worden frauduleuze zorgbureaus bijvoorbeeld gebruikt om geld van criminele organisaties wit te wassen.
In Rotterdam zien we dat zorgfraude vooral plaatsvindt in de wijken Charlois, Delfshaven, Feyenoord en IJsselmonde. Zo kwamen er in 2021 zeker 560 meldingen binnen van zorgfraude. Juist als we scherp moeten zijn op de zorgkosten, is het van belang dat we deze malafide zorgbureaus voor eens en voor altijd de stad uitwerken. Want waar het zorgsysteem wringt, is het laatste waar je aan moet denken dat deze door criminelen wordt uitgeknepen. Harteloze criminelen, die willens en wetens uit zijn op het geld van cliënten om deze vervolgens in de kou te laten staan en het geld in eigen portemonnee douwen.
Leefbaar Rotterdam heeft zich altijd hard gemaakt voor de bestrijding van zorgfraude en diende bijvoorbeeld het voorstel van het toepassen van de Wet Bibob bij nieuwe aanbestedingen van zorgbureaus. Op die manier wordt gekken of zorgbureaus niet bekostigd werden met crimineel geld, om dit bijvoorbeeld wit te wassen. Daarnaast zet het Stadsbestuur zich gelukkig met hand en tand in om malafide zorgbureaus keihard aan te pakken. Op die manier zorgen we ervoor dat het geld wat zo hard nodig is in de zorg, ook daadwerkelijk beland bij de juiste partijen die mensen de zorg verlenen die zij zo hard nodig hebben.
Leefbaar-wethouder Ronald Buijt heeft daarom met een Plan van Aanpak gelanceerd om zorgfraude aan te pakken in Rotterdam. Onze zorgwethouder is heel duidelijk: In Rotterdam komen fraudeurs er niet mee weg!