Benvenido van Schaik is raadslid voor Leefbaar Rotterdam en houdt zich onder andere bezig met Buitenruimte. Hij is boos over de diefstal van herdenkingsstenen die waren geplaatst ter nagedachtenis van Joodse Rotterdammers, in zijn column schrijft hij hier over.

Ik werd misselijk toen ik het nieuws las, er zijn vier Stolpersteine (struikelstenen) gestolen aan de Prinses Julianalaan in Kralingen-Oost. Vier herdenkingsstenen ter nagedachtenis van Joodse Rotterdammers die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Hoe haal je het in je hoofd om deze te stelen?!

Het is walgelijk dat slachtoffers van terreur nu opnieuw slachtoffer zijn van terreur. Onbegrijpelijk, er wordt waarschijnlijk niet beseft hoeveel pijn deze actie doet in de Joodse gemeenschap. Er is nog niets bekend over de dader(s) en het motief, maar met het huidige toenemende antisemitisme ligt het motief voor de hand. Het is helaas niet de eerste keer dat Joodse Rotterdammers slachtoffer worden van dergelijke diefstal, een aantal jaren geleden werden er ook struikelstenen gestolen in de stad. En onlangs werden in Dordrecht nog drie Stolpersteine gestolen. Iedere diefstal opnieuw gaat er grote pijnscheut door de gemeenschap, net als iedere keer dat er sprake is van antisemitisme.

Herdenkingsstenen stelen en hiermee slachtoffers schofferen en een gemeenschap pijn doen, is een -licht uitgedrukt- laffe streek die keihard gestraft moet worden. Samen met de Rotterdamse VVD heb ik schriftelijke vragen gesteld aan het Stadsbestuur. Wij willen weten of er aanhoudingen zijn verricht voor de diefstal, in hoeverre de schade kan worden verhaald en ook wat de geschiedenis van struikelstenendiefstallen is in onze stad.

Juist in tijden waarin vrijheid niet meer vanzelfsprekend is en groepen tegenover elkaar komen te staan, is het belangrijk dat we het verleden blijven herdenken. En wat je mening ook is over de geschiedenis en groepen, je blijft met je tengels van herdenkingsmonumenten af. Vrijheid van Meningsuiting is een groot goed in onze maatschappij en daar mag je zeker gebruik van maken, maar doe dit dan ook met fatsoen. Stolpersteine stelen heeft hier niets mee te maken.