Caroline Aafjes-van Aalst is raadslid voor Leefbaar Rotterdam en houdt zich bezig met de brede portefeuille Zorg. In haar column vertelt ze over de opvallende werkwijze van twee huisartsenposten in de stad.

Onlangs berichtte EenVandaag over de zorgen die er spelen omtrent nieuwe huisartsenposten in Rotterdam. In Rotterdam zijn sinds kort, naast de vier spoedposten die aangesloten zijn bij koepelorganisatie Huisartsenpost Rijnmond, twee nieuwe huisartsenposten die tevens spoedposten zijn en op eigen houtje handelen.

In eerste instantie zou je denken: “Geen probleem, wat extra spoedposten in tijden van schaarste”. Echter, zit het iets anders in elkaar. De vier spoedposten die aangesloten zijn bij de koepelorganisatie Huisartsenposten Rotterdam voeren allemaal hetzelfde beleid. Wanneer iemand in het weekend of ’s avonds met een klacht zit die in principe geen spoed vereist, moet diegene op een later moment terugkomen.

Wanneer diegene toch geholpen wil worden en door gaat zoeken, komt diegene terecht bij de HAP Zuidplein of HAP Binnenweg. Zij nemen in principe iedereen, spoed of geen spoed, aan. Nu is het zo dat voor spoedzorg tot tien keer duurder gedeclareerd kan worden bij de zorgverzekeraar. Wanneer zorg waar geen spoed mee gemoeid is, wel gedeclareerd wordt als spoedeisende zorg, gaat dit natuurlijk gigantisch oplopen. Zorgverzekeraars zijn dus meer geld kwijt aan de geleverde zorg, wat uiteindelijk doorberekend zal worden in de tarieven. Op die manier kunt u zich voorstellen dat de zorgkosten voor iedereen duurder worden.

Tegelijkertijd voeren de HAP Zuidplein en HAP Binnenweg nagenoeg hetzelfde logo als de bij de koepelorganisatie aangesloten huisartsenposten, wat nogal misleidend is. En daar blijft het niet bij, EenVandaag rapporteert er ook over dat deze twee huisartsenposten verkeerde of onnodige medicatie voorschrijven aan patiënten, wat uiteraard ook allemaal doorberekend wordt aan de zorgverzekeraar. Dat geeft mij het gevoel van bewuste misleiding om optimaal winst te kunnen maken, waarbij de kwaliteit van de zorg niet gewaarborgd is. Geen prettig gevoel en ik hoop oprecht dat mijn gevoel het mis heeft.

En alsof dat allemaal niet erg genoeg is, kennen we de HAP Zuidplein uiteraard ook nog van hun walgelijke reacties op LinkedIn en hun nogal resolute stellingname in de terreuraanslag van Hamas in Israël, waarover ik eerder schreef in de column ‘Haat vanuit een witte jas’. Op social media mensen ‘kindermoordenaars’, ‘nazi aanhangers’ of ‘witte racistische historie verdraaiers’ noemen is totaal niet verenigbaar met de artseneed die ook huisartsen afleggen. Met dit gedrag ben je niet bepaald toegankelijk voor iedere patiënt.

Leefbaar Rotterdam is van mening dat het onwenselijk is dat iedere charlatan maar een witte jas aan kan trekken en voor dokter kan spelen. Daarom diende we schriftelijke vragen in en hopen we dat het Stadsbestuur in samenspraak met de zorgverzekeraars deze huisartsenposten nauwlettend in de gaten gaat houden. Het is immers onwenselijk dat waar alles in het leven duurder wordt, ook de zorgkosten nog een stijgen en de opbrengsten in de zakken van deze zorgcowboys verdwijnen.

Oordeel zelf: Is het gebruikte logo misleidend?