Fractievoorzitter Ingrid Coenradie schreef voor het AD Rotterdams Dagblad een opinie-artikel over de explosiegolf in onze stad. Lees hieronder haar column.

Column: Snel weg met de titel ‘Explosiestad van Nederland’
Rotterdam is een wereldstad, havenstad, prachtige ‘rotstad’. Helaas is Rotterdam ook de moordstad, daar is nu ook de titel ‘Explosiestad van Nederland’ bijgekomen. Iets om absoluut niet trots op te zijn, iets dat we keihard aan moeten pakken.

De criminaliteit neemt toe en verhard, dat is de pijnlijke realiteit. Rotterdammers, zien dat er nog altijd dag in, dag uit, explosies plaatsvinden in hun straat of dat er kogelgaten zitten in de muren van hun woningen. De politie houdt 14-jarigen ’s nachts aan met spullen om zelf een bom te kunnen maken of andere minderjarigen als verdachte van een explosie. De realiteit is niet, dat alles ineens mooier, veiliger en beter wordt omdat de burgemeester hier zegt dat we er alles aan doen. De realiteit is dat er niet genoeg wordt gedaan om deze ratdraaiers van de straten te lichten en ervoor te zorgen dat die gewone Rotterdammer, echt zonder zorgen kan slapen.

Te vaak hoor ik als fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam ‘kan niet, mag niet’ op het onderwerp Veiligheid. Te snel worden opties van tafel geveegd, zonder te onderzoeken of de aanpak uitgevoerd kan worden. Dit draagt bij aan een samenleving die voelt dat de overheid er is voor haar eigen regels, in plaats van de menselijke maat. Rotterdammers snakken naar een zichtbare overheid die uitstraalt: ‘Tot hier en niet verder!’. En nee, we zullen niet iedere explosie kunnen voorkomen, maar als gemeenteraad moeten we tegen elkaar kunnen zeggen: “Wij, de raad, burgemeester, ambtenaren, politie en alle andere veiligheidspartners hebben echt ALLES uit de kast getrokken om onze samenleving te beschermen tegen dit explosiegeweld. Echt alles.”

Waar andere partijen zich liever druk maken over bloembakken op de Lijnbaan, genderneutrale toiletten of standbeelden, maken wij ons druk over de veiligheid. En we komen met plannen. Hoe wij Rotterdam veiliger willen maken? Allereerst door veel meer nachtelijke politie-inzet. De explosies vinden namelijk ’s nachts plaats en we zien en horen vaak dat dit ontstaat door duo’s op scooters. Daarom leggen wij met klem het verzoek bij de burgemeester neer: Maakt u zich hard voor een gerichte nachtelijke aanpak, waarbij wij veel meer gerichte fouilleeracties gaan houden!

Politiecontroles bij de Maashaven, de Zwart Jansstraat of in de wijken. Controleer ’s nachts duo’s op scooters, patserbakken, verdachte groepen mensen op straat. Als je niks te verbergen hebt, is er niks aan de hand en is een controle zo voorbij. Het is tijd om keihard op te treden. Rotterdammers, en Leefbaar Rotterdam, snakken naar de typisch Rotterdamse mentaliteit van ’Niet lullen, maar poetsen’. Wij missen deze mentaliteit.

Wat ons betreft gaan we nog verder dan alleen meer nachtelijke politie-inzet. Wat ons betreft schakelen we de hulp in van de Marechaussee, dit voorstel hebben wij al twee keer ingediend maar kon net niet op voldoende steun rekenen binnen de gemeenteraad. Onze politietoppers doen geweldig werk, voor ontploffingen en schietincidenten in de stad zijn dit jaar al ruim 140 aanhoudingen verricht. Dit is zeker complimenten waard! Wij willen dat de politie extra hulp krijgt om niet alleen daders te pakken, maar ook om nog meer explosies te kunnen voorkomen. Want we kunnen niet verwachten dat de politie én explosies voorkomt én in de wijk aanwezig is én ook nog eens op alle meldingen afgaat. Dat is onbehapbaar en daar moet op gehandeld worden. Wat ons betreft leidt schaarste tot creativiteit.