Uit de berichtgeving van RTL Nieuws en Follow the Money blijkt dat de Chinese overheid zeker twee ‘overzeese servicestations’ in Nederland heeft geopend. Chinese Nederlanders kunnen er hun Chinese rijbewijzen verlengen en wijzigingen in de burgerlijke stand doorgeven. Althans zo leek het op het eerste gezicht. Uit onderzoek blijkt echter dat deze stations dependances zijn van de Chinese politie. Uit onderzoek van bovengenoemde media blijkt dat de Nederlandse overheid niet is ingelicht door China over deze gang van zaken. Ook in Rotterdam is zo’n ‘servicestation’ gevestigd.

De Chinese overheid schijnt daarnaast vanuit deze stations contact te zoeken met Chinese critici. In het bericht staat ook te lezen: ‘Op Chinese overheidssites en nieuwsplatforms valt te lezen dat de bureaus ook bedoeld zijn om Chinees politiewerk in het buitenland mogelijk te maken en om inlichtingen te verzamelen.’

Kortom, het communistische Chinese regime gebruikt een Rotterdams pand om intimidatie- en spionagepraktijken uit te voeren. Dit moet niet mogelijk zijn in onze stad. Rotterdam mag geen vrijhaven zijn voor buitenlandse mogendheden met kwade intenties.

We hebben een debat aangevraagd over deze kwestie voor de actualiteitenraad van 3 november a.s.