Rotterdam, 6 augustus 2021,

Betreft: explosieve toename van steek- en schietincidenten in de regio Rijnmond

Geachte minister Grapperhaus,

Het zou de ‘the summer of love’ worden in Nederland. Het vaccineren raakte op stoom, steeds meer voorzieningen gingen weer open en de dagjes uit werden weer normaal. Voor de nabestaanden van de vermoorde 15-jarige Joshua en de 27-jarige Daan is de zomer in onze regio echter uitgelopen op een ‘summer of horror’.

De moorden hebben onze gemeenschap diep geschokt. In twaalf dagen tijd waren er ook tien schietpartijen in onze regio. Ongekend vuurwapengeweld dat ons veel zorgen baart. Naast het vuurwapengeweld zien wij een enorme toename van messengeweld. In zes weken tijd zijn er meer dan tien steekincidenten gemeld door de politie. En daarnaast diverse bedreigingen en berovingen door jeugdige criminelen, waaronder met machetes.

De cijfers spreken voor zich. Uit landelijke cijfers blijkt dat dat het aantal minderjarige steekverdachten is verdubbeld; van 201 in 2018 naar 408 in 2020. Ook het aantal in beslaggenomen messen onder minderjarigen is ruim verdubbeld; van 740 in 2018 naar 1554 in 2020. We hebben een enorm probleem met minderjarige messendragers en kunnen dit als regio niet alleen oplossen! De politie kampt met een groot capaciteitstekort. Voor preventief fouilleren is geen wettelijke basis en er is nog altijd geen verbod op de verkoop van messen voor jongeren onder de 18 jaar.

Ook rijst het vuurwapengeweld in onze regio de pan uit. De politie geeft zelf aan dat er nog nooit zoveel schietpartijen zijn geweest in één maand tijd. De politie heeft hierdoor extra rechercheurs moeten inzetten om de onderzoeken naar recent toegenomen schietpartijen op te lossen. Het gevolg: zaken als woninginbraken worden niet altijd meer opgepakt.

Wat voor signaal geven wij hiermee af aan (potentiële) criminelen? Hoe leggen wij dit als politiek aan onze inwoners uit? Net als zij snappen óók wij hier niets van! De veiligheid van onze inwoners is onze prioriteit. Dag in, dag uit. De politie schreeuwt om meer agenten. Onze inwoners eisen terecht dat veiligheid weer topprioriteit wordt in de politiek. U bent aan zet!

Met deze brief willen wij namens onze bewoners en de lokale politieke partijen uit de regio Rijnmond onze grote zorgen over de (georganiseerde) ondermijnende criminaliteit en de hiermee samenhangende geweldsexplosie op straat overbrengen. Laten we er samen voor zorgen dat deze door kortdate actie tot het verleden gaan behoren. Concreet willen wij dat de volgende zaken door u worden opgepakt:

  • Meer wijkagenten: minstens één per 5.000 inwoners, zoals de politiewet voorschrijft;
  • Mogelijk maken van persoonsgericht preventief fouilleren;
  • Verbod op de verkoop van messen aan jongeren onder 18 jaar.

Wij kijken met belangstelling uit naar uw reactie.

Met vriendelijke groet,

Robert Simons – Leefbaar Rotterdam, John Janson – Leefbaar Capelle, Jonathan Vrijman – Echt voor Barendrecht, Jeffrey van der Elst – Leefbaar Krimpen, Don van Doorn – Leefbaar 3B Lansingerland, Karin Kayadoe – Leefbaar Ridderkerk