De gemeente Barendrecht overweegt om gemaakte afspraken niet na te komen. De buurgemeente maakte tot onze grote verbazing donderdag 7 december bekend dat zij alsnog van plan zijn om asielzoekers op te vangen in het Zuidelijke Randpark.

Het Zuidelijke Randpark ligt op Barendrechts grondgebied, dicht tegen de wijk Lombardijen aan. Omdat de A15 het park scheidt van Barendrechtse woningen, zullen Barendrechters geen last hebben van overlast. Rotterdammers in Lombardijen zouden daar wel mee opgezadeld worden. Daar gingen wij bij eerdere plannen niet mee akkoord en nu ook niet.

Barendrecht had eerder dit jaar het plan om een asielzoekerscentrum (AZC) te bouwen in het park, wat voor veel onrust zorgde in Lombardijen. Het Rotterdamse Stadsbestuur, met Leefbaar aan het roer, heeft kunnen afdwingen dat deze plannen van de baan gingen. Met de Provincie werd een deal gesloten, waarmee het geplande AZC in het Zuidelijk Randpark voor de komende jaren van de baan zou zijn.

Ondanks deze keiharde afspraak, wil Barendrecht nu toch een asielopvang bouwen in het park. Leefbaar Rotterdam zegt heel duidelijk: ‘No way!’. Barendrecht moet de afspraken respecteren en Rotterdam moet ze dat luid en duidelijk laten weten. Gelukkig deelt het Stadsbestuur de mening van Leefbaar Rotterdam, “Afspraak is afspraak”.