Lees hier de bijdrage van fractievoorzitter Bart van Drunen over het Rotterdamse afsteekverbod

Voorzitter,

Sinds jaar en dag bestaat er een landelijk vuurwerkverbod van 8752 uur per jaar. 24 uur per dag, 7 dagen per week, 12 maanden per jaar met 8 uur uitgezonderd op nieuwjaarsnacht.

Alle overlast die voorafgaand aan de jaarwisseling gemeld wordt, is dus niet slechts overlast. Dat zijn gewoon overtredingen van de wet. De Rotterdammer mag verwachten dat er wordt ingegrepen op wetsovertredingen. Maar wat schetst onze verbazing? Een handjevol waarschuwingen en 0 boetes. Voorzitter, wat denkt het college dan nog toe te kunnen voegen met een plaatselijk vuurwerkverbod?

Het staat lekker in de krant, het schept verwachtingen bij bewoners en vervolgens blijkt het 1 grote papieren tijger te zijn met alleen maar frustratie tot gevolg. Leefbaar Rotterdam durft daarom wel te stellen dat het huidige vuurwerkverbod meer kwaad doet dan goed.

Voorzitter, Leefbaar Rotterdam is niet doof en blind voor alle overlast. Ik sta hier ook geen pro-vuurwerk pleidooi te houden. Wat ons betreft is er wel een wereld van verschil tussen een rotje en een Cobra6. De eerste hoort bij de traditie van oud en nieuw, de tweede is wat ons betreft gewoon een explosief en moet ook zo behandeld worden.

Voorzitter, als ergens een handgranaat gevonden wordt, doet de burgemeester daar de deur op slot. Waarom wordt niet met dezelfde intensiteit op dit extreem zware vuurwerk ingegrepen? Er is vergelijkbare schade mee aan te richten en even makkelijk te gebruiken.

Ook het Algemeen Dagblad schreef over het debat. Het artikel is hier te lezen