De Pim Fortuyn Prijs werd woensdag 22 mei voor de 10e keer uitgereikt aan de meest ‘Fortuynistische persoon’ van het jaar. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt om opiniemakers, politici en bestuurders te eren die strijden voor het vrije woord en zich openlijk uit durven te spreken, net als naamgever Pim Fortuyn. Pim Fortuyn werd op 6 mei 2002 vermoord vanwege zijn politieke standpunten.

Genomineerden

Leefbaar Rotterdam was uiteraard ook bij de prijsuitreiking aanwezig. De jury nomineerde dit jaar: Jan Slagter (oprichter en directeur Omroep MAX), Natascha van Weezel (schrijver/columnist), Eric Smit (mede-oprichter en journalist Follow The Money), Arendo Joustra (oud-hoofdredacteur EW Magazine), Timon Dias (opiniemaker GeenStijl) en Ton F. van Dijk (onderzoeksjournalist).

Natascha van Weezel winnaar Pim Fortuyn Prijs 2024

De jury, bestaande uit onder andere Simon Fortuyn en Joost Eerdmans, reikte de onderscheiding dit jaar uit aan Natascha van Weezel. De schrijfster en columnist blijft onbevreesd haar opvattingen uiten, ondanks antisemitische en niet-antisemitische aanvallen. “Het is Natascha Van Weezel met haar Joodse achtergrond die telkens de redelijkheid een stem blijft geven. Dat vergt moed. Zij weigert het principe van de vrijheid van meningsuiting op te geven, ondanks alle tegenwind die ze ervaart. Het conflict breidt zich uit over onze steden en universiteiten. De redelijke stem krijgt nauwelijks meer kans om gehoord te worden. Het podium voor de redelijkheid verdwijnt.”, zo sprak juryvoorzitter Simon Fortuyn.