De gemeente Rotterdam besloot in april 2022 om een solidariteitsregeling in te stellen rondom betaald parkeren voor Oekrainers. Rondom opvanglocaties werden voertuigen met een Oekraïens kenteken vrijgesteld van parkeercontroles en boetes voor foutparkeren. Wethouder Karremans (Mobiliteit) heeft laten dat de regelingen anno november 2023 nog steeds van kracht zijn.

Leefbaar Rotterdam was van begin af aan geen voorstander van deze regeling. Ruim anderhalf jaar na de invoering van deze vrijstellingen vinden wij het al helemaal niet meer uit te leggen dat deze uitzondering nog steeds geldt. “Na anderhalf jaar mag je verwachten dat zij op de hoogte zijn van de Rotterdamse parkeerregels, de tijdelijke regeling moet snel worden afgeschaft. Het wordt tijd dat in heel Rotterdam weer voor iedereen dezelfde parkeerregels gaan gelden.”, zo reageren Leefbaar Rotterdam-raadsleden Simon Ceulemans en Bart van Drunen.

Omdat bij parkeercontroles gegevens van illegaal geparkeerde Oekraïense voertuigen zijn verwijderd, weet de gemeente niet hoe vaak er sprake was van overtredingen of eventueel misbruik. Ook heeft de gemeente geen idee hoeveel van de 2400 Oekraïense vluchtelingen die de stad opvangt in het bezit zijn van een auto. “Heel apart dat de gemeente dit nooit bij heeft gehouden.”, aldus Simon en Bart.