Lees ook!

De Pim Fortuyn Themapagina van het gemeentearchief.


Pim Fortuyn: 10 jaar (6 mei 2002 – 6 mei 2012)

Vanaf deze plek op de website blikt Leefbaar Rotterdam terug op de korte maar heftige periode waarin Pim Fortuyn voorgoed de Rotterdamse en Nederlandse politiek veranderde.

We beginnen op vrijdag 25 november 2011, precies tien jaar nadat Pim Fortuyn werd benoemd tot lijsttrekker van Leefbaar Nederland. We eindigen op zondag 6 mei 2012. Op die dag is het precies tien jaar geleden dat de partijleider van Leefbaar Rotterdam werd vermoord door milieuactivist Volkert van der Graaf.

Op deze website zullen we exact tien jaar later stilstaan bij alle belangrijke en opvallende gebeurtenissen uit die tussenliggende periode, die iets meer dan vijf maanden beslaat.

Leefbaar Rotterdam is nu al volop bezig met de voorbereidingen, zodat de 10e herdenking van Pims sterfdag op 6 mei 2012 een prachtig eerbetoon wordt. In een later stadium zullen we u hier uitgebreid over op de hoogte houden.

11:03, Maandag, mei 09, 2016

De erfenis van Pim Fortuyn, anno 2016

Tijdens de jaarlijkse herdenking van Pim Fortuyn op 6 mei maakte bestuursvoorzitter Robert Simons (LR) de balans op van Fortuyns erfenis. Hoe staat het 14 jaar na zijn dood met de vrijheid van het spreken? En wat zou Pim Fortuyn daarvan hebben gevonden? Lees nu de toespraak die Robert hield bij het 'Beeld van Pim' aan de Korte Hoogstraat.
lees verder...

10:28, Maandag, mei 02, 2016

Kanshebbers Pim Fortuyn Prijs bekend

Columniste Ebru Umar (Metro, Libelle) en schrijver/columnist Theodor Holman (Parool) zijn genomineerd voor de Pim Fortuyn Prijs. De drie andere genomineerden zijn journalist Wierd Duk, schrijver Leon de Winter en het Amsterdamse VVD-raadslid Dilan Yesilgoz. Dat heeft jurylid Joost Eerdmans vandaag laten weten.
lees verder...

16:45, Vrijdag, september 18, 2015

Sørensen trapt af met lessen Fortuynisme

Woensdagavond trapte Ronald Sørensen af met zijn lessen over het gedachtegoed van Pim Fortuyn. Met persoonlijke anekdotes, filmmateriaal en literatuur was de avond goed gevuld. Van de verambtelijking binnen het onderwijs tot de wachtlijsten in de zorg, alles waar Pim een duidelijke mening over had passeerde de revue.
lees verder...

8:51, Woensdag, juli 15, 2015

Ronald Sørensen start college over gedachtegoed Fortuyn

Wie zich altijd al heeft willen verdiepen in de ideeën van Pim Fortuyn, kan dit najaar zijn hart ophalen. Oprichter en oud-fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam Ronald Sørensen start in september voor partijleden een uniek college over het gedachtegoed van Pim Fortuyn.
lees verder...

10:18, Maandag, april 14, 2014

Leefbaar Rotterdam steunt demonstratie tegen strafkorting Volkert van der Graaf

Leefbaar Rotterdam steunt de landelijke demonstratie tegen zes jaar strafkorting voor Volkert van der Graaf die op 2 mei plaatsvindt in Rotterdam. Met de demonstratie willen initiatiefnemer Simon Fortuyn en ondersteuner Hans Smolders aandacht vragen voor de onrechtvaardige strafkorting van een derde deel van de opgelegde straf.
lees verder...

0:13, Zondag, mei 06, 2012

Vandaag, precies 10 jaar geleden: De moord op Pim Fortuyn

Precies tien jaar geleden gebeurde het ondenkbare in Nederland. Op 6 mei 2002, exact twee maanden nadat hij met Leefbaar Rotterdam de stad had veroverd, werd Pim Fortuyn door Volkert van der Graaf vermoord in het Mediapark in Hilversum. Heel Nederland was in shock. Niemand had gedacht dat in ons land een politicus vermoord kon woorden. Maar met Pim Fortuyn was niet alleen een politicus, maar ook het vrije woord vermoord.
lees verder...

10:31, Vrijdag, mei 04, 2012

Nooit uitgezonden interview Pim Fortuyn gevonden

In de archieven vond VPRO recent een nooit uitgezonden interview met Pim Fortuyn. Voor het programma De Nieuwe Wereld klopte IJsbrand van Veelen begin 2002 bij Fortuyn aan om zijn mening te horen over leefbaarheid, de veiligheid van steden en gated communities. Het werd een college over veel meer: over onderwijs, verantwoordelijkheid van burgers, openbaar bestuur, een sterke overheid, de Nederlandse identiteit en het belang van emancipatie van islamitische vrouwen:

‘Emancipatie van vrouwen is ongelooflijk belangrijk. En daarom vind ik het belangrijk dat met name in de islamitische culturen in dit land de vrouwen ontzettend gefaciliteerd worden om te emanciperen. Want daar ligt de oplossing van het integratievraagstuk. Als vrouwen emanciperen, dan moeten de mannen ook wel.’Bron: VPRO Nieuws, 3 mei 2012

16:52, Woensdag, april 25, 2012

Vandaag precies 10 jaar geleden: LR-college is een feit

Vandaag precies tien jaar geleden presenteerde Pim Fortuyn in de gemeenteraad het coalitieakkoord ‘Het nieuw elan van Rotterdam’ van Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD. Daarmee was het nieuwe college met Leefbaar Rotterdam, en voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zonder PvdA, een feit.
lees verder...

9:42, Maandag, april 16, 2012

Twee nieuwe boeken over Pim Fortuyn

In de afgelopen week zijn er twee nieuwe boeken verschenen over Pim Fortuyn. Het eerste boek met de titel 'De jonge Fortuyn', is het eerste deel van de biografie over Pim Fortuyn, geschreven door de journalist Leonard Ornstein. En gisteren presenteerden Joost Eerdmans en Martijn van Winkelhof tijdens de algemene ledenvergadering van Leefbaar Rotterdam hun boek '10 jaar zonder Pim', waarvoor zij verschillende hoofdrolspelers van toen interviewden en met hen terugblikten op die bijzondere periode.
lees verder...

9:22, Woensdag, april 04, 2012

Programma 10-jarige herdenking Pim Fortuyn

Op 6 mei 2002 werd Pim Fortuyn vermoord in het Mediapark in Hilversum. Een gebeurtenis die een schok teweegbracht in heel Nederland. Tien jaar na dato is het gedachtegoed van Fortuyn nog steeds actueel. Op zondag 6 mei 2012 organiseert Leefbaar Rotterdam daarom in samenwerking met de gemeente een bijzondere herdenkingsdag.


lees verder...

16:14, Donderdag, maart 22, 2012

Vandaag precies 10 jaar geleden: ‘Als mij iets gebeurt…’

Vandaag precies 10 jaar geleden laat Pim Fortuyn zich in het tv-programma Jensen uit over de bedreigingen die hij aan zijn adres krijgt. Hij verwijt de Nederlandse regering een klimaat van demonisering te creëren. Hierbij voorspelt hij: "Als mij straks wat gebeurt, dan zijn zij medeverantwoordelijk en dan kunnen ze niet hun handen er vanaf trekken in de zin van 'ik heb die aanslag niet gepleegd'. Je hebt het klimaat gecreëerd en dat moet stoppen!"

10:58, Woensdag, maart 21, 2012

Vandaag precies 10 jaar geleden: De Herkansing

Vandaag is het precies 10 jaar geleden dat de lijsttrekkers van de grote landelijke partijen met elkaar in de herkansing gingen, twee weken na het beruchte verkiezingsdebat van 6 maart 2002. Het debat werd georganiseerd door studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
lees verder...

9:42, Woensdag, maart 14, 2012

Vandaag precies 10 jaar geleden: De puinhopen van acht jaar Paars, taart en installatie in raad

Op donderdag 14 maart 2002 presenteerde Pim Fortuyn in het overvolle Haagse perscentrum Nieuwspoort officieel zijn boek ‘De puinhopen van acht jaar Paars’. De presentatie van het boek, waarin hij op genadeloze wijze de toestand van de collectieve sector na acht jaar Paars bewind analyseerde, kreeg veel media-aandacht maar werd later overschaduwd door het beruchte taartincident.
lees verder...

9:51, Dinsdag, maart 06, 2012

Vandaag precies 10 jaar geleden: Pim Fortuyn verovert Rotterdam

Vandaag is het precies tien jaar geleden dat in Rotterdam geschiedenis geschreven werd. Tijdens een historische verkiezingsavond op 6 maart 2002 veroverde Leefbaar Rotterdam vanuit het niets bijna 35 procent van de stemmen en 17 zetels in de gemeenteraad. Maar liefst zes zetels meer dan de PvdA, die voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer de grootste partij in Rotterdam was. Dit grote succes was voornamelijk te danken aan één man: Pim Fortuyn.
lees verder...

10:17, Vrijdag, februari 10, 2012

Vandaag precies 10 jaar geleden: Pim Fortuyn geen lijsttrekker Leefbaar Nederland meer

Pim Fortuyn stuwt Leefbaar Nederland op naar 22 zetels in de peilingen. Maar na een emotioneel gesprek besluit het bestuur van de partij unaniem dat Pim Fortuyn niet langer de lijsttrekker is van Leefbaar Nederland. Jan Nagel maakt het nieuws bekend in Buitenhof op 10 februari 2002. Het was de eerste en de laatste keer dat het publiek van het chique Buitenhof applaudisseerde voor een gast. (Bekijk de aflevering van Buitenhof)

12:19, Donderdag, februari 09, 2012

Vandaag precies 10 jaar geleden: geruchtmakend Volkskrant-interview en de nacht van Fortuyn

Op 9 februari 2002 verscheen het geruchtmakende interview in de Volkskrant, naar aanleiding waarvan Pim Fortuyn aan de kant werd gezet als lijsttrekker van Leefbaar Nederland. Fortuyn zegt in het interview onder andere dat Nederland vol is en dat er geen asielzoekers meer moeten worden toegelaten. Wat hem betreft worden de grenscontroles hersteld en het Verdrag van Schengen opgezegd.
lees verder...

9:00, Vrijdag, januari 20, 2012

Vandaag, precies 10 jaar geleden: Pim Fortuyn wordt lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam

Vandaag, precies 10 jaar geleden, kondigde Ronald Sørensen aan dat Pim Fortuyn lijsttrekker werd van Leefbaar Rotterdam. Het kwam bij menigeen, waaronder de media en de andere partijen, als een complete verrassing, omdat tot dat moment gedacht werd dat Ronald Sørensen de eerste man van Leefbaar Rotterdam zou worden.
lees verder...

15:37, Donderdag, januari 05, 2012

Profetische Pim Fortuyn

Het volgende artikel werd vorige week getwitterd door Bas Jakobs die daarbij zegt: "Profetische Pim Fortuyn over euro en technocratische elites die de weg kwijt zijn." Jakobs heeft helemaal gelijk. Het artikel verscheen in 1996 in het vakblad ESB (Economisch Statistische Berichten).
lees verder...

23:04, Donderdag, december 22, 2011

Vandaag, precies 10 jaar geleden: De omstreden column van Matty Verkamman in Trouw

Op 21 december 2001 publiceerde Trouw de omstreden column 'Pim en Frank' van Matty Verkamman. De column is één van de meest schrijnende voorbeelden van de demonisering van Pim Fortuyn. We realiseren ons dat deze column voor velen zeer pijnlijk is om aan herinnerd te worden. Hij maakt helaas wel onderdeel uit van de opkomst van het fenomeen Fortuyn en is daarom relevant voor de serie die we op onze website publiceren.
lees verder...

7:00, Woensdag, december 21, 2011

Vandaag, precies 10 jaar geleden: Het gesprek van het jaar

Op 21 december 2001 was Pim Fortuyn te gast bij het programma Het Gesprek van het Jaar van RTV Noord-Holland. In Het Gesprek van het Jaar wordt met mensen gepraat die dat jaar in de belangstelling hebben gestaan. Pim Fortuyn, die net lijsttrekker was geworden van de nieuwe politieke partij Leefbaar Nederland, blikt samen met de presentatrice terug op het jaar 2001.
lees verder...

22:08, Zondag, december 18, 2011

Vandaag, tien jaar geleden, was Pim Fortuyn te gast bij Barend en Van Dorp

Precies tien jaar geleden, op 18 december 2001, was Pim Fortuyn te gast in het dagelijkse actualiteitenprogramma Barend en Van Dorp. Als kersverse lijsttrekker van Leefbaar Nederland vertelt hij aan tafel onder andere over het lijsttrekkerschap en campagnevoeren, omgaan met negatieve publiciteit en geeft hij zijn mening over de oorlog in Afghanistan en de verloedering van Amsterdam. Klik op 'Lees verder' om de uitzending te bekijken.
lees verder...

20:48, Donderdag, december 01, 2011

Speciale editie Pim Fortuyn - Ter Herinnering 1948 - 2002 van Elsevier

Op 6 mei volgend jaar is het precies 10 jaar geleden dat Pim Fortuyn werd vermoord. Naast Leefbaar Rotterdam besteedt ook Elsevier hier aandacht aan en wel middels een speciale editie Pim Fortuyn - Ter Herinnering 1948 - 2002.
lees verder...

10:40, Vrijdag, november 25, 2011

Vandaag, precies 10 jaar geleden, wordt Pim Fortuyn lijsttrekker van Leefbaar Nederland

Op 20 augustus 2001 maakte Pim Fortuyn bekend de politiek in te willen gaan. Drie maanden later, op 25 november 2001, was voor hem en Nederland de kentering in de Nederlandse politiek een feit: met een overweldigende meerderheid van stemmen werd Fortuyn gekozen tot lijsttrekker van Leefbaar Nederland voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 mei 2002. Een aantal, voornamelijk linkse, leden van de partij zegden hun lidmaatschap op uit protest tegen zijn benoeming.
lees verder...

9:47, Vrijdag, november 25, 2011

Korte Biografie

Pim Fortuyn werd op 19 februari 1948 geboren te Driehuis (gemeente Velsen, Noord-Holland) als derde kind in een rooms-katholiek gezin van uiteindelijk zes kinderen. Fortuyns vader was handelsvertegenwoordiger in enveloppen en papier. Het gezin werd sterk door Fortuyns moeder geleid en beschermd, daar zijn vader vaak afwezig was door zijn werk en talrijke activiteiten in het katholieke verenigingsleven.
lees verder...