Podcast: Achter Rotterdamse Voordeuren
De Rotterdamse podcastserie ‘Achter Rotterdamse voordeuren’ moet helpen om meer bewustwording te creëren rondom femicide. Femicide is een groot maatschappelijk probleem in ons land, en ook in Rotterdam. Uit cijfers van het CBS blijkt dat afgelopen jaren zo’n 60% van de vrouwenmoorden in relationele sfeer plaatsvond en daarmee femicide is. Femicide komt vaker voor dan gedacht: iedere 8 tot 10 dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord in de relationele sfeer.
Ondanks dat femicide te vaak plaatsvindt, is de term nog relatief onbekend. Leefbaar Rotterdam lanceert daarom een podcastserie over huiselijk geweld en femicide. In de podcastserie wordt informatie gegeven over femicide en huiselijk geweld, wat het verband hiertussen is, wat Rotterdam doet in de strijd hiertegen en ook heel belangrijk: waar slachtoffers van huiselijk geweld hulp kunnen krijgen.
In de podcastserie praat presentator Fabian Poortvliet met Leefbaar-raadslid Caroline-Aafjes van Aalst, voormalig Leefbaar-raadslid en huidig Filomena-manager Tanya Hoogwerf en de Leefbaar-zorgwethouder Ronald Buijt.
Beluister hieronder de podcastafleveringen of via Spotify.
Wat zijn huiselijk geweld en femicide?
In deze eerste aflevering gaan we in gesprek met Leefbaar-raadslid Caroline Aafjes-van Aalst en Leefbaar-wethouder Ronald Buijt over wat huiselijk geweld en femicide zijn. Daarnaast wordt er gesproken over het beleidsplan Huiselijk Geweld van de gemeente Rotterdam, waarmee de gemeente actie onderneemt tegen huiselijk geweld en deze opmars naar femicide.
Hoe kan je huiselijk geweld herkennen?
Hoe kan je huiselijk geweld herkennen bij anderen? In deze aflevering praten we hierover met Leefbaar-raadslid Caroline Aafjes-van Aalst. Huiselijk geweld is helaas te vaak de opmars naar femicide en het herkennen van signalen kan echt het verschil maken tussen leven en dood.
Hoe strijdt Rotterdam tegen huiselijk geweld en femicide?
Rotterdam loopt voorop in de strijd tegen huiselijk geweld. Maar welke maatregelen heeft de gemeente al ondernomen en wat is er verder nog nodig? In deze aflevering praten we hierover met Leefbaar-raadslid Caroline Aafjes-van Aalst en voormalig raadslid en Filomena-manager Tanya Hoogwerf.
Welke stappen heeft de gemeenteraad genomen tegen huiselijk geweld en femicide?
Vanuit de gemeenteraad worden er ook acties ondernomen om de strijd tegen huiselijk geweld en femicide verder aan te gaan. Met Leefbaar-raadslid Caroline Aafjes-van Aalst praten we over de stappen die de gemeenteraad heeft genomen.
Wat is Filomena en hoe kunnen zij slachtoffers van huiselijk geweld helpen?
Slachtoffers van huiselijk geweld kunnen terecht bij Filomena. Tijdens inloopochtenden staat de deur zelfs letterlijk open en kan je zonder verwijzing terecht. Wat is Filomena en wat kan de organisatie voor slachtoffers betekenen? Tanya Hoogwerf is manager van Filomena en vertelt in deze aflevering over wat de organisatie doet.
Deze aflevering is opgenomen voor de opening van Via225. Filomena is inmiddels verhuisd en gevestigd in Via225, waar zij samenwerken met verschillende hulporganisaties om het geweld te stoppen en slachtoffers nog beter te kunnen helpen.
Kort: Wat zijn de rode vlaggen van femicide?
In deze korte aflevering bespreken we de rode vlaggen van femicide. Hoe kan je huiselijk geweld en de opmars naar femicide herkennen en hoe kan je helpen?