In navolging van het demissionaire kabinet is ook bij het college in Rotterdam de geest uit de fles. Er zijn in het laatste half jaar tijd al drie wethouders gevlucht naar een andere baan en bij coalitiepartner D66 zien inmiddels drie van de vijf raadsleden geen heil meer in een herverkiezing. De kernambities van dit college zijn simpelweg niet gehaald, dus sloft men beschaamd naar het einde. Liefst zo onopvallend mogelijk, maar dat moet je wel geluk hebben. Afgelopen week lukte dat voor geen meter toen voor het Rotterdamse warmtebedrijf het doek viel

Weinig Rotterdammers die het boeide, maar door het aankomende faillissement gaan er wel tientallen miljoenen euro in rook op en dat is geen reclame voor dit college. De blunders moeten weliswaar in alle eerlijkheid uitgesmeerd worden over een periode van zestien jaar, maar met het financiële echec van museum Boijmans nog op komst kan het college er zo’n zware strop niet bij hebben. Bovendien moet u niet gek opkijken als aan het einde van dit jaar ook Feyenoord City als een kaartenhuis in elkaar stort. Nog een groot prestigeproject in zwaar weer.

Op dit moment is het onheilspellend stil rond de ontwikkeling van het nieuwe Feyenoord-stadion. Dat is geen best voorteken. Als oud bouwwethouder snap ik ook precies de zorgen die aan die stilte ten grondslag liggen, want alle soorten van bouwmaterialen hebben een recordprijsniveau bereikt. Daar kunnen Mark Koevermans en Jan van Merwijk – binnen budget – geen nieuw stadion van bouwen. Hun limiet is 441 miljoen, terwijl de bouwkosten via de realitycheck de 500 miljoen naderen. Je hoort wel eens wat in de wandelgangen.

Bij het warmtebedrijf volgde reddingsplan op reddingsplan, waardoor het deficit – geheel onzichtbaar voor de buitenwereld – opliep. Bij het nieuwe Feyenoord-stadion kan dat niet, want iedereen kijkt belangstellend mee. Zelfs hier en daar onder hoogspanning. Ruimdenkendheid bij de gemeente kan dus niet de norm zijn. De gemeenteraad heeft bepaald dat er veertig miljoen in het nieuwe stadion mag worden gestoken, maar geen cent meer.

En dan Boijmans. Dat is de derde nachtmerrie. De betrokken wethouders hebben er een volkomen puinhoop van gemaakt. Er is geen investeerder overgebleven en er moet nu – volgens de laatste plannen – zelfs een tunnel worden gegraven waar vrachtwagens met schilderijen door heen kunnen. Ja echt! Allemaal het gevolg van wethouders die niet bij de les zijn en een museumdirecteur die al lang met pensioen had gemoeten.

Voeg daarbij de obsessieve aanval van dit college op de automobilist met eindeloze files en ronkende motoren tot gevolg. Het meest groene college ooit, dat in vier jaar tijd nul Rotterdamse huizen van het gas af heeft gehaald. Ook zouden er 18.000 huizen worden gebouwd, nou de teller staat nu ergens halverwege.

Tel daarbij op het absurde GroenLinkse voorstel om lekker aan de cocaïne te gaan om de misdaad te bestrijden en bovendien onze luchthaven te sluiten, dan snapt u inmiddels wel dat de stad in maart volgend jaar met Leefbaar een kwaliteitsimpuls nodig heeft.