Er komt dit jaar nog een ’afvalligheidscampagne’ in Rotterdam, zodat mensen niet meer uitgestoten worden als ze van hun geloof afstappen. Het wordt een postercampagne op verzoek van Leefbaar Rotterdam.

Donderdag werd het voorstel van Leefbaar Rotterdam raadslid Ehsan Jami door een nipte meerderheid van de gemeenteraad aangenomen. Er moet een campagne worden gelanceerd die gericht is ’op het recht van geloofsafvalligheid en vrijheid van levensovertuiging’.

Het is voor Jami een slotstuk van veertien jaar strijd. Zelf is hij een ’afvallige’, hij was moslim maar stapte uit de club. Hij richtte zelfs het comité voor ex-moslims op en dat leverde hem doodsbedreigingen op.

Hij strijdt al die tijd voor keuzevrijheid. „Dat moet in mijn ogen ook de insteek worden van de campagne, kies voor vrijheid.” Heel de stad moet vol komen te hangen met prikkelende posters, vergelijkbaar met de postercampagne voor een vrije partnerkeuze die de vorige collegeperiode onder Leefbaar Rotterdam werd gelanceerd.

„Het wordt een neutrale campagne, maar iedereen weet waar het probleem ligt. Het gaat niet om Ingrid maar om Fatima. Bedreigingen en intimidatie zijn de normale gang van zaken als je eruit wil stappen.”

Hij ziet al voor zich wat een van posters zou moeten zijn. „Een moslima die haar hoofddoek afdoet, dat zou een geweldige poster zijn.”

Het draait allemaal om ’gewetensvrijheid’. „Je hebt recht om te geloven en ook het recht om niet te geloven. Maar er zijn er duizenden die uit de gemeenschap worden verstoten omdat ze niet meer de islam aanhangen.”

De gevolgen daarvan heeft hij zelf meegemaakt, en het is nog steeds de gang van zaken. „Kijk maar naar schrijfster Lale Gül, die wordt bedreigd omdat ze kritiek heeft op Turkse en islamitische tradities in een boek.”

Met de campagne worden de problemen niet ’in een keer opgelost’ weet ook raadslid Jami. „Maar het is een start, ik hoop dat het landelijk ook opgepakt gaat worden. Veertien jaar terug was het nog ongehoord als je het hierover had, maar dat is gelukkig veranderd.” Zo wordt het thema tegenwoordig ook besproken op scholen.

Bron: De Telegraaf (19/03/2021)