Onlangs lazen wij opnieuw verontrustende berichten over grootschalig afvaltoerisme. Burgers uit naastgelegen buurtgemeenten dumpen hun afvalzakken met restafval in de grenswijken van de gemeente Rotterdam, zoals Nesselande en Hoogvliet. Dit omdat bijvoorbeeld de gemeenten Zuidplas en Nissewaard werken met het ‘diftar’ systeem. Bewoners krijgen enkel met een pasje toegang tot het openen van de containerklep en betalen per zak een apart bedrag voor hun restafval. Hierdoor gooien ze vaak letterlijk hun afval over de schutting om deze kosten te voorkomen, waardoor de gemeente Rotterdam opdraait voor de verbrandingskosten.

We zien echter dat de gemeente Rotterdam er helaas al niet in slaagt om het ‘eigen’ afval te kunnen verwerken. Nog steeds zijn er talloze voorbeelden van overvolle containers, naastplaatsingen van grofvuil en vieze straten door het zwerfvuil. Om over de overlast van ongedierte nog maar te zwijgen. De stad blijft maar lijden onder het huidige afvalbeleid van het college.

Tegelijkertijd baart ook de nieuwe MeldR-app ons ook grote zorgen. De applicatie werkt nog niet volledig naar behoren en ontbreekt aan bekendheid bij de Rotterdammers. Hierdoor komen er minder meldingen binnen en wordt het steeds viezer op straat. Systeemfouten, meldingen die niet of veel te laat in behandeling worden genomen of zelfs worden ‘afgehandeld’ zonder daadwerkelijk te worden opgelost. Hier zet Leefbaar Rotterdam dan ook haar vraagtekens bij en wij willen hierover dan ook op korte termijn in gesprek met de wethouder over deze problemen en mogelijke oplossingen. Ik verzoek u daarom dit onderwerp toe te voegen aan de agenda van de eerstvolgende actualiteitenraad van 20 mei.