De afgelopen periode is er veel gezegd en geschreven over de veiligheid op Rotterdam-Zuid. En terecht, want daar kan wat ons betreft niet genoeg aandacht aan worden gegeven. In Rozenburg lijkt er momenteel op hetzelfde veiligheidsdomein een stille ramp te voltrekken. De jeugd terroriseert letterlijk de straten in het ooit zo rustige dorp. Het absolute dieptepunt is de moord op de 21-jarige Perry door een 17-jarige. Het zoveelste steekincident binnen onze gemeentegrenzen.

Leefbaar Rotterdam maakt zich veel zorgen over de ontwikkeling in Rozenburg. Op vrijdagavond 13 augustus is op de hoek van de Clematislaan/Raadhuisstraat een stel aangevallen door vijf (!) jongeren van 12 tot 15 jaar. De reden: deze mevrouw sprak hen aan op geluidsoverlast voor haar woning. Haar partner heeft hier een gebroken neus aan overgehouden en beiden zijn in elkaar geslagen.

Rozenburg heeft meer van dit soort incidenten gehad. Het gevolg is dat bewoners – met name de ouderen – niets meer durven te zeggen tegen dit soort tuigjongeren. Daarnaast worden sommige plekken in de avonduren bewust vermeden door de Rozenburgers en ziet men ’s avonds veel pakketjes over en weer gaan vanuit auto’s, wat doet vermoeden dat de drugshandel welig tiert. Angst regeert dus in Rozenburg. Men is bang.

Leefbaar Rotterdam pleit al langer voor een keiharde aanpak van dit tuig. Meer wijkagenten en gericht preventief fouilleren kunnen bijdragen aan het vergroten van de pakkans. Wij hebben de volgende over de ontwikkelingen in Rozenburg:

  1. Is de (loco)burgemeester op de hoogte van deze ontwikkelingen in Rozenburg?
  2. Heeft de (loco)burgemeester deze tuigjongeren uit Rozenburg op het oog, en welke stappen worden er momenteel ondernomen om hen van de Rozenburgse straten af te halen?
  3. Hoeveel wijkagenten zijn er momenteel in Rozenburg?
  4. Hoeveel wapens (vuur- en steekwapens) zijn er de afgelopen periode van de Rozenburgse straten gehaald?
  5. Wat is de ontwikkeling van het aantal aangiftes in Rozenburg de afgelopen periode? Zijn er signalen dat de aangiftebereidheid (mogelijkerwijs) niet hoog is?
  6. Hoe vaak zijn er de afgelopen periode acties geweest rondom gericht preventief fouilleren in Rozenburg?
  7. Indien ja, is de (loco)burgemeester bereid om dit te intensiveren?
  8. Indien nee, is de (loco)burgemeester bereid om in Rozenburg zo’n actie rondom gericht preventief fouilleren in de avonduren op touw te zetten?
  9. Welke extra instrumenten heeft de (loco)burgemeester om weer grip te krijgen op de Rozenburgse straten? Is hij bereid om deze ook in te zetten? Zo nee, waarom niet?

Robert Simons