Harde muziek, lachgas, geschreeuw, drugsdeals, wildplassen, straatfeestjes, intimidatie, knaluitlaten, hard optrekken bij het wegrijden: in iets meer dan een maand tijd kreeg Leefbaar Rotterdam 205 meldingen binnen bij ons meldpunt voor straatoverlast. Een zorgelijk hoog aantal waaruit blijkt dat wij, als stad, een giga-probleem hebben met hangjongeren, drugsdealers en andere overlastgevers.

Ze houden Rotterdammers uit hun slaap en zorgen voor een onveilig gevoel. Parkeerplaatsen, hofjes, straten en pleinen liggen vaak bezaaid met McDonald’s-verpakkingen, lege blikjes, kapotte ballonnen, glasscherven en ander straatvuil. Leefbaar Rotterdam is het zat. Hier moet een einde aan komen.

Dit probleem speelt namelijk overal in onze stad. We kregen niet alleen meldingen binnen van de bekende overlastplekken, zoals de Parkkade en de Wilhelminapier, ook in Nieuw-Terbregge melden bewoners over: ‘Jongeren in auto’s met lachgas die McDonald’s of Burger King halen en dit na consumptie naar buiten gooien.’

Uit cijfers van de politie over 2021 blijkt dat er in totaal 29.340 registraties zijn van overlast in Rotterdam. Dit gaat onder andere om jeugdoverlast, overlast in verband met alcohol/drugs en openbare dronkenschap. In 2020 waren dit er 28.207, in 2019: 20.010 en in 2018: 18.028. De overlast is sinds corona dus met bijna een derde toegenomen. Toch hebben de gemeente en de politie moeite om straatoverlast in kaart te brengen. Er zijn wel cijfers, maar die worden specifiek op een overtreding toegeschreven. Een woordvoerder van de politie meldde eind vorig jaar aan Rijnmond dat als bijvoorbeeld een groep op een parkeerplaats staat, harde muziek draait, drugs gebruikt en alcohol drinkt, het nog maar de vraag is onder welke noemer het voorval wordt toegeschreven. Is het geluidsoverlast, verdovende middelen of drankgebruik? Dit maakt het lastig voor de politie om cijfers over straatoverlast te produceren.

Mede daarom heeft Leefbaar Rotterdam het meldpunt straatoverlast opgetuigd. Wij willen dit probleem goed in kaart brengen en hoog op de politieke-agenda zetten. Het moet een grotere prioriteit krijgen binnen de gemeente. Straatoverlast heeft namelijk zeer veel impact op mensen die er last van hebben. Het zorgt ervoor dat Rotterdammers niet meer prettig in de eigen straat of wijk kunnen wonen. ‘Je voelt je als burger onmachtig’, vertelde een bewoner van de Plantagelaan in Kralingen. ‘Er is veel herrie van geschreeuw en harde muziek. Etensresten en verpakkingen (veelal fastfood) worden op straat gegooid. En het vele lachgasgebruik levert onveilige verkeerssituaties op door bedwelmde bestuurders.’ Het wordt tijd dat we die machteloosheid bij de Rotterdammer wegnemen. Tijd voor actie!

We hebben daarom 29 oplossingen opgeschreven. We willen dat er meer geld en handen vrijkomen om dit probleem aan te pakken. Zo willen wij onder andere Straatoverlast Stewards, een plan van aanpak per straat om de overlast aan te pakken en campagnes tegen straatvuil.

Ons Aanvalsplan Straatoverlast lezen? Klik dan hier!

Bekijk hieronder de reportage die RTV Rijnmond over ons meldpunt straatoverlast maakte.