Het Feyenoord-legioen is overal. Het is dan ook niet gek dat deze trouwe supporters uit alle hoeken van Nederland naar De Kuip komen om hun club te ondersteunen. Veel van deze fans komen met het openbaar vervoer. Helaas gaat dat niet altijd even gemakkelijk. Afgelopen woensdag begon de bekerwedstrijd tussen Feyenoord en NEC om 21:00 uur. Na verlenging en strafschoppen was de wedstrijd pas om 23:45 uur afgelopen. Feyenoord won gelukkig. Maar helaas hebben veel supporters dit niet meer mee mogen maken, omdat zij de laatste trein naar huis moesten halen. Eeuwig zonde natuurlijk, ook omdat veel supporters flinke geldbedragen moeten betalen voor een kaartje.
Feyenoord erkent dit probleem, maar kan weinig betekenen, aldus FR12: “We snappen uiteraard dat dit voor veel supporters niet ideaal is. We hebben te maken met vele partijen zoals de KNVB, gemeente, zendgemachtigden en factoren zoals de verdeling van alle wedstrijden binnen een speelronde. Dan kom je hier net als andere clubs helaas soms op uit.”[1]
Leefbaar Rotterdam vindt dat een voetbalsupporter gewoon tot na het laatste fluitsignaal moet kunnen blijven zitten (of staan). Mogelijk is een vroegere aanvangstijd, zoals 20:00 uur, dan ook een beter alternatief. We willen dat de gemeente samen met de betrokken partijen gaat kijken naar gangbare aanvangstijden voor voetbalsupporters.
We hebben dan ook de volgende rood-witte vragen aan het college:
- Is de gemeente het met Leefbaar Rotterdam eens dat het doodzonde is voor een voetbalsupporter om noodgedwongen het einde van de wedstrijd te moeten missen, omdat ze anders niet meer thuiskomen?
- De gemeente heeft overleggen met de vele betrokken partijen over de aanvangstijden van bekerduels (er bestaan momenteel drie tijdslots), welke aanvangstijden genieten bij de gemeente de voorkeur? En waarom?
- Kan de gemeente in de overleggen met deze partijen pleiten voor vroegere aanvangstijden? Zo nee, waarom niet?
- Is het qua capaciteit voor de gemeente, politie, handhaving, RET en andere diensten, mogelijk om een doordeweekse bekerwedstrijd eerder dan 21:00 uur, bijvoorbeeld om 20:00 uur, van start te laten gaan? Zo nee, tegen welke beperkingen loopt men aan en welke mogelijkheden zijn er om deze zoveel mogelijk weg te nemen?
- Wat kan de gemeente nog meer doen om ervoor te zorgen dat Feyenoord-supporters minder moeite hebben om na een doordeweekse bekerwedstrijd veilig thuis te komen?
- Hoe voorkomen we deze problematiek bij Sparta en Excelsior?
[1] https://www.fr12.nl/nieuws/dan-kom-je-hier-net-als-andere-clubs-helaas-soms-op-uit