De bewoners van Bloemhof zijn razend op BlueCity. En dat is volkomen terecht. BlueCity organiseert namelijk, samen met de gemeente Rotterdam en Rotterdam Circulair, de Plastic Prikdates Rotterdam. Deze zelfbenoemde pioniers van de circulaire economie gaan bij dit project de wijken in om samen met de bewoners zwerfafval op te rapen. Hiermee kunnen de bewoners zelfs een eigen knikkertegel verdienen die gemaakt is van gerecycled plastic uit de wijk. Van zwerfplastic tot kinderspeelgoed, een groot succes? In Bloemhof bleken de mooie woorden van BlueCity en de gemeente Rotterdam helaas een lelijk broodjeaapverhaal.

Op 13 februari 2021 vond de plastic prikdate plaats in Bloemhof. De opkomst viel helaas vies tegen, omdat er volgens de bewoners van Bloemhof nauwelijks bekendheid aan was gegeven. De deelnemers waren bijna allemaal afkomstig van de ‘Zakkenvullers van Bloemhof’, dankzij Eveline van Wanrooij. BlueCity zou voor grijpstokken, handschoenen en afvalzakken zorgen. Toen de zakkenvullers aankwamen was er tot hun grote verbazing nog niks geregeld. De activiteit verliep vervolgens zeer chaotisch. Zo was er veel verwarring over het scheiden van afval, waarbij de organisatie ook geen duidelijke antwoorden kon geven.

De bewoners van Bloemhof voelen zich belazerd, voorgelogen en misleid. Ze vertellen namelijk dat terwijl ze buiten in de kou urenlang aan het prikken waren, de organisatie binnen koffie zat te drinken. Daarnaast bleek achteraf dat de knikkertegels helemaal niet vervaardigd worden uit het opgeruimde wijkafval, terwijl dit een belangrijke reden voor de bewoners was om mee te doen. De tegels komen niet eens uit Rotterdam. ‘Dit was wel de bedoeling, maar in verband met corona ging dat niet’, zegt de organisatie hierover. ‘Corona’ is trouwens tegenwoordig het veelgehoorde stopwoordje van de gemeente. Als iets niet lukt? ‘Dat komt door corona’. Leefbaar vindt het een farce.

Wij staan pal achter de bewoners van Bloemhof. Wij zijn trots op deze mensen, die hun handen uit de mouwen steken voor de wijk en de stad. Hulde. Deze helden mogen nooit meer zo in de kou gezet worden!

Dat BlueCity al jaren in de subsidieprijzenpot van de gemeente valt, is moeilijk te ontkennen. Na onderzoek denken wij dat er in de afgelopen jaren al honderdduizenden euro’s naar deze organisatie toe zijn gegaan.

Leefbaar Rotterdam heeft hieromtrent zes vragen aan wethouder Wijbenga gesteld:

  1. Hoeveel subsidie heeft BlueCity de afgelopen jaren ontvangen? Naar welke organisaties van BlueCity is dit geld overgemaakt? En wordt dit geld goed besteed?
  2. Weet u hoeveel van deze subsidie is gebruikt voor het project Plastic Prikdates Rotterdam? Zo nee, waarom niet?
  3. Herkent het college de door de Bloemhof-bewoners omschreven problemen (zoals: het missen van goede schoonmaakspullen, slechte PR en een lage opkomst)?
  4. Wat kunt u doen om bovenstaande problemen op te lossen? En bent u bereid om in te grijpen?
  5. De tegels worden dus niet gemaakt van het opgeruimde straatafval in Rotterdam. Kunt u zich voorstellen dat deelnemers zich hierdoor belazerd voelen?
  6. Begrijpt u dat de bewoners van Bloemhof zich misleid en voorgelogen voelen? Wat stelt u voor om deze frustratie bij de schoonmaak-helden weg te nemen?

Lees hier het krantenartikel in De Telegraaf.