In het weekend van 10, 11 en 12 mei was het flink raak in ons openbaar vervoer. Op het Marconiplein, Hoek van Holland en de 1e Middelandstraat zijn wapengerelateerde incidenten geweest in en rond ons openbaar vervoer. Helaas is dit een fenomeen wat wij vaak de kop op zien steken als het warmer wordt in onze stad. En het gaat niet enkel over schiet- en steekincidenten, maar ook over overlastgevend, verward of intimiderend gedrag. Daarom pleit Leefbaar Rotterdam in de gemeenteraad voor extra maatregelen door burgemeester Aboutaleb. Hiervoor is een debat aangevraagd, die donderdag 23 mei is gevoerd.

Onacceptabel

“Dit soort gedrag is volstrekt onacceptabel. Het OV is niet van overlastgevend tuig, maar van welwillende Rotterdammers. Wij horen steeds meer Rotterdammers over de toenemende onveiligheid in het openbaar vervoer. OV-surveillanten en conducteurs worden onder gespuugd, bedreigd of soms nog erger. En als je er als reiziger wat van zegt, dan moet je het ontgelden. Van een scheldkanonnade of intimidatie tot soms lichamelijk letsel. Daarnaast zien en horen we ook steeds vaker dat enorm veel reizigers zwartrijden. Zij sneaken dan met betalende reizigers mee door het poortje of trappen deze botweg in. Dat zorgt voor verloedering.”, aldus Leefbaar-raadslid Bart van Drunen.

Om het toenemende geweld zoveel als mogelijk de kop in te drukken is er meer hulp van de politie nodig. Ook de RET vraagt hierom. Daarom pleit Leefbaar Rotterdam ervoor om een ‘taskforce openbaar vervoer’ op te tuigen voor de zomermaanden. Van Drunen: “Gewoon een club agenten die in de zomer zich bezighouden met de veiligheid in ons openbaar vervoer op warme dagen. Want we merken dat de onveiligheid juist toeneemt op zomerse dagen. Dan komt er veel volk op de been die vrij weinig op hebben met onze normen en waarden. Dat kunnen we niet accepteren”.

Fouilleeracties

Wat Leefbaar Rotterdam betreft moet het college maximale ruimte geven aan de politie om fouilleeracties te gaan organiseren. Metrostations zoals Marconiplein, Zuidplein, Maashaven en Slinge zijn hier bij uitstek geschikt voor. “Juist op deze haltes merken wij dat er veel overlastgevers in- en uitstappen. En fouilleeracties werken. We betrappen vaak mensen op wapens en het werkt afschrikkend. Zo heeft de politie meermaals op metrostation Slinge reizigers gefouilleerd en zijn er wapens en messen aangetroffen. En steeds vaker zijn het minderjarigen van bijvoorbeeld zestien jaar. Dit is een risicogroep waar de politie veel meer grip op moet krijgen.”, zo vervolgt Van Drunen.

Veiligheidsrisicogebied

Naast fouilleeracties op deze zogenaamde ‘hotspotlocaties’ willen wij ook kijken naar de mogelijkheid om de stranden van Nesselande en Hoek van Holland in de zomermaanden aan te wijzen als ‘veiligheidsrisicogebied’. Dit houdt in dat de politie dan de mogelijkheid krijgt om preventief te fouilleren op deze plekken. De burgemeester kan hier op overgaan in overleg met de hoofdofficier van justitie en de politiechef. “Dit is nodig omdat veel mensen uit wijken met veel wapenincidenten, zoals in Rotterdam-Zuid & Rotterdam-West, naar deze stranden gaan. Wapenbezit stopt niet bij wijkgrenzen, dus het is wat ons betreft best apart als je in bijvoorbeeld Afrikaanderwijk wel gefouilleerd kan worden maar in Nesselande niet. Dit terwijl het risico op wapengerelateerde incidenten in Nesselande en Hoek van Holland simpelweg toenemen in de zomermaanden. Daar moeten we dus ook naar handelen.”, zo sluit Bart van Drunen af.