Tijdens de gemeenteraadsvergadering werd het programma ‘Gezond010’ besproken. Er stonden goede punten in, maar ook punten waarbij we onze vraagtekens hebben. Leefbaar-raadslid Caroline Aafjes-van Aalst heeft het erover in haar bijdrage:

In de commissie heb ik mijn zegje al grotendeels gedaan wat betreft het akkoord Gezond010 en de voortgangsrapportage daarvan. Samenvattend ben ik blij te horen dat het op een aantal punten goed gaat, maar op evenveel punten gaat het minder met de (jonge) Rotterdammer. Toch wil ik op één ding nog even terugkomen; in het afgesproken akkoord staat dat we de Rotterdammer een gezonde voedselomgeving moeten bieden. Horecazaken moeten daarbij inzetten op een gezonder en duurzaam aanbod. Als resultaat daarvan lees ik dat een vijftal fastfoodzaken hun aanbod al dan niet deels zullen transformeren naar Vega, betutteling alom.

Voorzitter, Leefbaar Rotterdam is sowieso van mening dat de politiek zich niet te veel moet bemoeien of de Rotterdammer een kroketje of een salade op het bord heeft en of deze daar een glas water of een glas wijn bij drinkt. Laat die horecaondernemer ook lekker zelf hun menu en aanbod bepalen. Daarbij zijn complete vleesvervangers, vol met E-nummers, zout en verzadigde vetten per definitie niet gezonder dan een goed stuk vlees.

Wij weten ook dat er voldoende mensen in de zaal zijn die het zijne ervan vinden. En dat mag wat Leefbaar Rotterdam betreft. Echter, moet de keuze ten alle tijden aan de Rotterdammer zijn.

Willen we echt een omslag zien te maken naar meer verkoop van verse groente en fruit dan zouden de bewindslieden in Den Haag samen met de belastingdienst niet eindeloos moeten soebatten, over wat wel of niet onder verse groente en fruit valt, maar per direct de belasting laten verlagen. Wij vragen de wethouder daarom nogmaals om maximale inspanningen richting Den Haag wat dit betreft.