Het dossier-Feyenoord City houdt de gemoederen flink bezig, maar waarom eigenlijk? Omdat voetbal oorlog is? Of emotie? Omdat Feyenoord een deel is van de Rotterdamse identiteit? Of is er iets anders aan de hand, vraagt Leefbaar-gemeenteraadslid Robert Simons zich af. ‘Wat wil de club eigenlijk?’

Eigenlijk is het simpel. Vier jaar geleden heeft de gemeenteraad de ‘position paper’ aangenomen, een document, waarin is vastgelegd onder welke voorwaarden de gemeente participeert in het nieuwe stadion. De gemeente gaat het om het vliegwieleffect van het nieuwe stadion op de gebiedsontwikkeling. Het bouwen van huizen dus, veel huizen. Dat is goed voor de ontwikkeling van de stad, de lokale woning- en arbeidsmarkt en de portemonnee van de vastgoedboys.

Vier jaar na de ondertekening kunnen we eenvoudig vaststellen dat nog niet wordt voldaan aan de belangrijkste voorwaarden van de ‘position paper’: de financiering is niet rond, de business case (BC) is niet voldragen, de bouwkosten zijn nog niet rond en er wordt aantoonbaar gegoocheld om de boekhouding op papier kloppend te maken.

De gemeenteraad (via de Commissie tot Onderzoek van de Rekening) heeft aan Deloitte de opdracht gegeven om de ‘position paper’ te toetsen. Het resultaat is teleurstellend. Op de belangrijkste punten (financiering en BC) legt Deloitte de bal terug bij de gemeenteraad. Bang als ze zijn voor claims en daarmee hun eigen reputatie. De gemeenteraad heeft nog een hulpmiddel om de ‘position paper’ te toetsen, namelijk de uitkomsten van de ‘raadsenquête Warmtebedrijf Rotterdam.’ Deze raadsenquête geeft criteria voor de beoordeling van de financiering en de BC bij het aangaan van een deelneming; zoals nu het geval is bij het inschrijven voor 40 miljoen in aandelen voor het nieuwe stadion. Ook hebben we inmiddels een rekenkamerrapport. Dit rapport wijst de gemeenteraad fijntjes op de eigen afspraken en trekt terecht de conclusie dat daar nu niet aan voldaan wordt.

Onder druk gezet

Ondertussen worden de raadsleden van alle kanten onder druk gezet om te tekenen bij het kruisje! Ik zeg als nestor van de gemeenteraad: laten we zonder last of ruggespraak beslissen!

Maar, wat wil de directie van Feyenoord – als opdrachtgever – eigenlijk? Ze verschuilt zich al jaren achter de brede rug van de gemeente, duikt bij vragen en praat met meel in de mond over fases en procedures. Dit is een directie van Feyenoord onwaardig, laf en te bizar voor woorden.

Daarom nog één keer de vraag aan de directie van Feyenoord! Wilt u een nieuw stadion? En wilt u daar de volledige verantwoordelijk voor nemen, zowel naar het legioen als de gemeente Rotterdam? Als het antwoord ‘ja’ is, beleg een persconferentie en laat de wereld weten:

‘Wij, de directie van Feyenoord, gaan 100 procent voor het nieuwe stadion! Niet morgen, maar nu, en zonder mitsen en maren!