Sebastiaan Bonte is raadslid voor Leefbaar Rotterdam en houdt zich onder andere bezig met de Energietransitie. In zijn column vertelt hij over de eerste aardgasvrije wijk in Rotterdam, waar de overstap naar het warmtenet duur uitpakt voor bewoners.
Het zal je maar gebeuren. Je woont in een wooncomplex in de omgeving van de Rotterdamse Heindijk, je wijk gaat van het aardgas af en je krijgt plotseling gigantische naheffingen op de stookkosten. En Woonbron, de verhuurder, laat je met die hoge rekeningen zitten. Sterker nog: zij hebben de problemen veroorzaakt.
In 2022, voordat de complexen aardgasvrij werden, beloofde Woonbron aan de bewoners dat de stookkosten niet toe zouden nemen met de overstap naar het warmtenet. Dat de stookkosten niet zouden stijgen was ook het uitgangspunt bij het eerste Rotterdamse pilotproject aardgasvrij.
Vlak voor de kerst (in 2023) werden de bewoners overvallen met enorme naheffingen. Iedereen schrikt van extreem hoge rekeningen, in het complex met veel mensen met een bescheiden inkomen of uitkering kwam de klap nog harder aan. Bewoners moeten honderden tot zelfs duizenden euro’s bijbetalen. De zorgen bij bewoners zijn groot.
Een goede verhuurder zou direct de zorgen bij bewoners weg willen nemen. Woonbron denkt hier duidelijk anders over. Wekenlang was de verhuurder niet of nauwelijks bereikbaar voor vragen. Pas eind januari stuurde Woonbron een brief naar de bewoners. Strekking? Woonbron had gelijk, kosten zijn terecht hoger. Excuses? Die kregen de bewoners alleen voor het feit dat Woonbron niet eerder de voorschotten voor de stookkosten had verhoogd. De verhuurder heeft overigens wel iets geleerd, zij hebben nu vooraf de voorschotten per 1 februari verhoogd. Dus ze zadelen de bewoners op met hele hoge afrekeningen én verhogen de voorschotten. Veel bewoners zitten in de bijstand of schuldhulpverlening, Woonbron brengt ze gigantisch in de problemen.
Het is schandalig hoe de verhuurder omgaat met de huurders in deze sociale huurwoningen. Belofte maakt schuld. De overstap naar het warmtenet zou niet zorgen voor hogere stookkosten. Tot nu toe beweegt Woonbron nog niet mee, de bewoners laten zij nog in de kou zitten. Waar in Amsterdam hetzelfde probleem speelde en de verhuurder in gesprek is om de hogere kosten kwijt te schelden, geeft Woonbron gewoon niet thuis.
Als raadslid van Leefbaar Rotterdam heb ik eerder al schriftelijke vragen gesteld aan het Rotterdamse Stadsbestuur, voor antwoorden en om de wethouder Wonen in gesprek te laten gaan met Woonbron. Tevens heb ik een brief bezorgd bij het bestuur van de woningcorporatie. Wij laten dit dossier niet los, niet voordat er een goede oplossing ligt voor de bewoners.