Ingrid Coenradie is fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam. Zij houdt zich onder andere bezig met Veiligheid, waar de explosiegolf die onze stad teistert onder valt. Leefbaar Rotterdam wil een harde aanpak van de explosiegolf, Ingrid vertelt er meer over in haar column.

Bijna 200 explosies in onze stad in 2023 en januari 2024 is nog niet voorbij en de explosiegolf zet zich door. Het is een ongekend aantal dat aangeeft hoe extreem het gesteld is met de georganiseerde misdaad. Jonge daders die bij wijze van spreken voor een paar sneakers al een bom willen leggen in een portiek. Snel geld verdienen voor een klein ritje naar een adres? ‘Moet kunnen’ wordt er vaak gedacht. Deze gedachten moeten we snoeihard aanvliegen. Niet alleen in het klaslokaal, maar vooral op straat, waar het geweld plaatsvindt. Want een ‘foeigesprek’, een taakstraf en dan doorgaan op de dezelfde weg is een heilloos pad wat leidt tot cynisme en wantrouwen onder Rotterdammers. En dat is geheel logisch.

Iedereen weet dat het niet goed gesteld is met de veiligheid in Rotterdam. In het Stadhuis loopt men, zoals wel vaker, flink achter op de realiteit op straat. Als we ervoor willen zorgen dat we deze misdaad echt aanpakken, moeten we het leven van deze mensen tot een hel maken met maatregelen die hen echt in de weg zitten. Dat begint bij meer aanwezigheid van de politie op straat, vooral in de avond en nacht. Dan worden de schimmige drugsdeals gemaakt en dan vinden de explosies plaats. We kunnen denken aan meer handhaving in de avond en nacht, meer cameratoezicht en meer fouilleeracties op plekken met veel verkeersbewegingen (o.a. door scooters) zoals Maashaven, Zuidplein en de Crooswijkseweg. Dat betekent dat elk duo die ‘s nachts op een scooter voorbijraast preventief gefouilleerd moet kunnen worden. Bijna alle explosies vinden in de nacht plaats en de meeste gasten die bommen legden reden met z’n tweetjes op een scooter rond. De Rotterdammer wil in ruime meerderheid fouilleeracties, maar de linkerzijde van de gemeenteraad en (soms ook) burgemeester Aboutaleb vinden het huidige beleid al te hard of prima zo. Kortom, vastgeroest.

Wij denken aan maatregelen die buiten de gebaande paden gaan; we moeten de Koninklijke Marechaussee zichtbaar in onze wijken inzetten. ’s Avonds en ’s nachts. Ik ben de afgelopen maanden meermaals op pad geweest met de politie en de hoeveelheid taken die zij op hun bordje krijgen is niet normaal. De wijkagent is tegenwoordig een parttime zorgverlener die huis-aan-huis langs moet gaan om te kijken of een kwetsbaar of verwart iemand zichzelf niks heeft aangedaan. Met een tekort van honderden agenten hebben zij simpelweg hulp nodig. Ons voorstel: roep de hulp in van de Koninklijke Marechaussee. Het is geen vraag uit luxe, maar een vraag uit noodzaak. De burgemeester wil er niet aan, want het is ‘overbodig’. Het wordt al gedaan namelijk. En dat klopt. Af en toe rijdt de Marechaussee met de auto, met twee man sterk, snel door een wijk en klaar-is-kees. Dat is toch geen veiligheidsbeleid?! Dat straalt toch geen urgentie uit?! De Marechaussee moet structureel en met een doel ingezet worden. Zichtbaar, met aantallen en bereid om verdachte situaties aan te vliegen. Onze agenten verdienen hulp, zeker omdat zij een wereldklus verrichten met een enorm hoog aanhoudingspercentage voor deze explosies.

We moeten eerlijk zijn tegen elkaar; we hebben de explosies niet volledig onder controle. Eén ding weten we zeker: als we op de huidige manier doorgaan, dan verandert er niks. We moeten dus gaan voor een trendbreuk. Leefbaar Rotterdam heeft hier al tal van voorstellen voor ingediend en ik roep alle Rotterdamse partijen om dit ook te doen. Want Rotterdam is in deze strijd gebaat bij samenwerking. Wij zullen onze voorstellen blijven doen, voorstellen die de randen opzoeken van de wet en stevig zijn voor figuren die deze explosies veroorzaken. Veiligheid is alles.