De maandenlange zoektocht naar een nieuwe burgemeester voor Rotterdam is donderdagavond 4 juli tot een einde gekomen. De gemeenteraad heeft ingestemd met de aanbeveling van Carola Schouten als de nieuwe burgemeester. De uitslag van de stemming is en blijft geheim, zo is bij wet bepaald. Leefbaar Rotterdam mag daarom niets zeggen over het stemgedrag.
Eerste reactie fractie
“We feliciteren Carola Schouten met haar voordracht en wensen haar veel succes met het eervolle en zware ambt van burgemeester van Rotterdam.”, zo reageert Leefbaar-fractievoorzitter Simon Ceulemans. “Natuurlijk vinden wij dat deze stad een Leefbaar-burgemeester had verdiend. Dat was niet meer dan logisch en terecht geweest, gelet op de problemen waar de stad mee te maken heeft en het feit dat we al jarenlang veruit de grootste partij zijn. We zijn dan ook meer dan ooit gesterkt in het idee dat Rotterdammers zélf hun burgemeester moeten kunnen kiezen. Dat is transparanter én democratischer.”, aldus Ceulemans. “Maar dit is natuurlijk niet iets dat we Carola Schouten persoonlijk aanrekenen. Zij heeft het vertrouwen van de gemeenteraad gekregen en moet het nu gaan waarmaken. Zeker als het gaat om het verbeteren van de veiligheid in Rotterdam. We hopen dat haar burgemeesterschap een succes wordt. Dat is in het belang van onze stad”.
Opvolger van Aboutaleb
Carola Schouten is de opvolger van Ahmed Aboutaleb, die na ruim 15 jaar stopt als burgemeester. Aboutaleb koos zelf om te stoppen en zal dit doen per oktober. “Carola Schouten begint op 10 oktober als opvolger van Aboutaleb, zodat Rotterdam niet eerst maandenlang met een waarnemend burgemeester hoeft te werken. Schouten kan gelijk de mouwen opstropen en aan de slag.”, aldus Ceulemans.
Meepraten over de profielschets
Rotterdammers konden niet de burgemeester kiezen, maar gelukkig wel hun mening geven voor de profielschets. Meer dan 12.500 Rotterdammers hebben schriftelijk of online de gemeentelijke vragenlijst hiervoor ingevuld. Leefbaar Rotterdam vond het belangrijk om ook zelf in gesprek te gaan met Rotterdammers en ging daarom met de Leefbaar-Burgemeestertour langs 14 locaties, waarbij er honderden gesprekken zijn gevoerd. Tevens kregen Rotterdammers de mogelijkheid om bij deze locaties de gemeentelijke vragenlijst in te vullen, wat meer dan 600 keer is gedaan.
Prioriteiten voor de toekomst
Joey de Waard, vice-fractievoorzitter van Leefbaar, nam vorige maand namens Leefbaar Rotterdam plaats in de vertrouwenscommissie die de gesprekken met burgemeesterskandidaten voerde. Hij was tevens één van de kartrekkers van de Burgemeestertour: “Tijdens de honderden gesprekken kwam naar voren dat inwoners Veiligheid het belangrijkste punt vinden. De explosiegolf heeft een flinke deuk geslagen in dit veiligheidsgevoel, er dus dus echt werk aan de winkel”.
Inwoners van Hoek van Holland, Rozenburg, Hoogvliet, Pernis en Heijplaat gaven daarnaast aan meer gezien te willen worden. “Ook zij zijn onderdeel van de gemeente Rotterdam en willen zich dat ook voelen, de nieuwe burgemeester moet ook oog voor hen hebben.”, aldus De Waard. “De grote boodschap is duidelijk: ga aan de slag met de zorgen van de inwoners”.