De hoge torens schieten als paddenstoelen uit de Rotterdamse grond. Bouwen, bouwen, bouwen is het veelgehoorde devies van het college. Maar wie in zo’n prachtig, groot en nieuw gebouw wil wonen moet huren. Kopen kun je wel vergeten. Hierdoor dreigen Rotterdamse twintigers en dertigers de financiële zilvervloot van hun leven te missen.
In de Maasstad is de woningnood hoog. De gemeente wil daarom flink bijbouwen. Projectontwikkelaars weten dit ook en maken de mooiste bouwplannen om gave majestueuze complexen neer te zetten. Doen zij dit voor Rotterdam en haar burgers? Niet echt. Ze willen hiermee vooral zoveel mogelijk geld verdienen.
Minimaal 70 procent van de nieuwe woningen verkopen zij voor veel geld aan beleggers, die het vervolgens gaan verhuren. Kijk maar naar De Groene Kaap op Katendrecht. Van de 450 woningen zijn er 356, oftewel 79 procent, verkocht aan Altera Vastgoed. Aan de Blaak 333, het oude kantoorgebouw ‘De Hoofdpoort’, komen 300 appartementen die zelfs allemaal verhuurd gaan worden. Na 20 à 30 jaar heeft de belegger de woning aardig terugverdiend, waarna die het voor twee à drie keer de aanschafwaarde gaat verkopen.
Rotterdammers moeten namelijk de mogelijkheid krijgen een woning te kunnen kopen. Huiseigenaren bouwen namelijk vermogen op. Zij hoeven geen maandelijkse huur te betalen, maar lossen een hypotheek af waardoor het huis uiteindelijk hun bezit wordt. Door de woningnood zijn de prijzen gigantisch hoog en is een betaalbare koopwoning haast niet meer te vinden. Noodgedwongen moeten vooral starters daarom huren, waardoor ze niet de kans krijgen om vermogen op te bouwen.
Natuurlijk neemt de gemeente Rotterdam initiatieven om starters te helpen, zoals de zelfbewoningsplicht, anti-speculatiebeding en starterslening. Probleem opgelost? Nee. Er is amper aanbod. Er moeten meer ‘middeldure’ koopwoningen gebouwd worden in Rotterdam.
„Nu wordt door de gemeente heel veel aandacht gegeven aan middeldure huurwoningen. Dit vind ik slim beleid”, zei Nanne de Ru begin vorige maand in een talkshow. „Dat is op termijn, sociaal gezien, een duurzame en verstandige strategie.” De Ru is zelf directeur en oprichter van Powerhouse Company en Red Company, een groot architectenbureau en een vastgoedontwikkelaar. Een koud kunstje voor hem dus even het eigen verdienmodel aan te prijzen, terwijl jonge mensen die ook vermogen willen op bouwen geen koopwoning kunnen krijgen.
Zo worden beleggers en ontwikkelaars stinkend rijk. Zij dwingen Rotterdammers te huren, waardoor vooral starters financieel niks kunnen opbouwen. Het is belangrijk dat twintigers en dertigers dezelfde kansen krijgen als hun ouders. Oudere generaties konden vroeger wel makkelijk een huis kopen en hebben daardoor financieel de wind flink in de rug gekregen.
Deze week heeft Leefbaar een motie ingediend waardoor Rotterdam samen met andere grote steden moet gaan kijken naar instrumenten om meer middeldure koopwoningen te bouwen en het voor starters en doorstromers makkelijker te maken op de woningmarkt. De motie werd unaniem aangenomen door de raad. Zo komt een koopwoning in zo’n fraaie hoge toren voor een starter toch een stapje dichterbij.
raadslid Leefbaar Rotterdam
Dit opiniestuk is gepubliceerd in het NRC Handelsblad van 20-02-2021