Met de Kleine Kernen Aanpak investeert de gemeente Rotterdam komende jaren tientallen miljoenen euro’s in het verbeteren van de leefbaarheid van Rozenburg, Hoek van Holland, Pernis en Heijplaat. De Kleine Kernen Aanpak werd vorig jaar aangekondigd en is sinds 1 januari 2024 officieel van start.
Het Stadsbestuur, met Leefbaar erin, zorgt ervoor dat er eindelijk geld vrijgekomen is. Voor de Kleine Kernen zijn al jaren diverse plannen, maar er werd maar geen geld voor deze plannen vrijgemaakt. “De fractie van Leefbaar Rotterdam is natuurlijk blij dat de kleine kernen nu veel meer aandacht krijgen. De kernen hebben jarenlang te weinig aandacht gehad vanuit de Coolsingel.”, zo reageert Joey de Waard, die als Leefbaar-raadslid de kleine kernen in zijn portefeuille heeft. Iedere kleine kern heeft zijn eigen unieke karakter, ziel en identiteit.
Kleine Kernen Aanpak
De Kleine Kernen Aanpak zorgt voor een goede impuls voor Hoek van Holland en de andere dorpen. Binnen deze aanpak is er geld gereserveerd voor onder andere het TROP, het Toeristisch Recreatieve Ontwikkelings Perspectief. Hiermee moet Hoek van Holland zich verder ontwikkelen als badplaats, wat voor het dorp mooie economische kansen biedt. Het opknappen van het Brinkplein en de ontwikkeling van het strand tot 4-seizoenenbadplaats zijn belangrijke pijlers binnen het TROP.
“Hoek van Holland is nu aangesloten op de metro en de reizigersaantallen van de metroverbinding zijn boven verwachting. Dit onderstreept wat voor mooie kansen er voor Hoek van Holland liggen. Tijd om de andere voorzieningen in het dorp aan te pakken.”, aldus Joey de Waard.
Scherp blijven
Dat er met de Kleine Kernen Aanpak een impuls wordt gegeven aan Hoek van Holland, betekent niet dat Leefbaar Rotterdam de boel niet scherp in de gaten houdt. “Er leven nog een heleboel vragen bij Hoekenezen en bij Leefbaar.”, aldus Joey de Waard. “We hebben bij de gemeente benadrukt dat duidelijke communicatie over de ontwikkelingen noodzakelijk is, er is nu nog te veel onduidelijkheid. Hoekenezen snakken naar duidelijkheid en zijn natuurlijk ook enthousiast dat er eindelijk actie in het dorp komt. Wat Hoekenezen betreft kan dat niet snel genoeg gaan, ik snap dat heel goed. Het delen van een duidelijke planning zal zorgen voor duidelijkheid. Onlangs hebben ook schriftelijke vragen gesteld over de ontwikkelingen bij het strand, om te zorgen dat er duidelijkheid gaat komen”.
“Ook blijven we scherp op andere voorzieningen in het dorp. De gemeente komt naar inwoners toe met de Wijkhub, maar de openingstijden laten flink te wensen over. In ons dorp is deze slechts één uur per week open. Het is dan ook geen wonder dat weinig Hoekenezen naar de Wijkhub gaan, terwijl de Hub juist een goede ontwikkeling zou moeten zijn. Wij hebben schriftelijke vragen gesteld en deze maand ook een motie ingediend om de Wijkhubs beter te bezetten. De motie is aangenomen, wat betekent dat er meer ambtenaren in de Wijkhubs gaan werken. Ook de Wijkhub Hoek van Holland zal hiermee ruimere openingstijden krijgen.”, zo vertelt Joey de Waard.
Wonen in Hoek van Holland
Hoek van Holland en de andere dorpen hebben allen unieke kenmerken en die moeten gekoesterd worden. Joey de Waard: “De gemeenschappen zijn enorm sterk aanwezig, vooral in vergelijking met de stad Rotterdam. Helaas zien wij deze gemeenschappen beetje bij beetje verzwakken. Jongeren hebben geen uitzicht op een passende woning, en vrijgekomen woningen gaan naar mensen die niet meekunnen of mee willen komen in de gemeenschap. Gelukkig worden naar aanleiding van een Leefbaar-initiatiefvoorstel de regels voor sociale huurwoningen aangepast. De maximale voorrangsregels voor dorpsbewoners worden toegepast, waardoor Hoekenezen meer kans maken op woningen die vrijkomen. En verder is het natuurlijk belangrijk is om te bouwen, bouwen en nog meer te bouwen”.