Leefbaar-wethouder Ronald Buijt pakt de Top 29 meest overlastgevende daklozen, veelal Oost-Europeanen, hard aan. Bij de aanpak wordt een dossier opgebouwd, bij zes registraties kunnen de overlastgevende daklozen bij de IND worden afgeleverd, om teruggestuurd te worden naar land van herkomst.
“Fijn dat overlastgevende daklozen hard worden aangepakt, vooral het alcohol- en drugsgebruik zorgt voor overlast en een onveilig gevoel in de wijken. Rotterdammers moeten gewoon prettig kunnen wonen in hun stad. Voor daklozen is er is hulp beschikbaar, er is alleen een groep die geen hulp wil accepteren.”, zo reageert Leefbaar-raadslid Simon Ceulemans.
De gemeente maakt voor de daklozenopvang onderscheid tussen rechthebbenden en niet-rechthebbenden. Rechthebbenden zijn mensen die voor langere tijd in Nederland hebben gewerkt, bijvoorbeeld zijn ontslagen, en dakloos zijn geraakt. Zij hebben hier rechten opgebouwd, waardoor hen opvang kan worden geboden. Daarnaast is er een hele groep niet-rechthebbenden, deze mensen zijn vaak illegaal in Nederland. Onder hen ook mensen die in Oost-Europa ook al dakloos waren.
Wethouder Ronald Buijt stelt eisen aan niet-rechthebbenden die opvang willen. Als deze groep dezelfde opvang krijgt als rechthebbenden, zal dat hoogstwaarschijnlijk een aanzuigende werking hebben vanuit andere steden. “Daar hoef je geen raketgeleerde voor te zijn. Als je hier nachtopvang voor iedereen gaat bieden en elders niet, dan komen Oost-Europeanen uit andere steden hier naartoe. Dat lijkt me nogal logisch.”, aldus de wethouder in het AD.
Voor deze Oost-Europeanen is er wel een kortdurende opvang beschikbaar, maar alleen als ze meewerken naar het vinden van nieuw werk of teruggaan naar land van herkomst. Vorig jaar zijn 228 daklozen weer aan het werk gegaan en 237 teruggekeerd naar eigen land.