Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 20 februari 2013

Rotterdam Expert Panel: slechts 19% voor forse gemeentelijke bijdrage aan nieuwe Kuip


Na enkele weken van gedegen voorbereiding was het vorige week zover: de eerste vragen van het Rotterdam Expert Panel werden verstuurd aan de 190 panelleden. We wilden weten wat de panelleden vinden van een gemeentelijke, financiële bijdrage aan een nieuwe Kuip. De Rotterdammers blijken wat deze vraag betreft behoorlijk verdeeld te zijn.

Slechts 19% van de panelleden vindt dat de gemeente gewoon moet bijdragen aan een nieuw stadium, omdat dit voor de stad heel belangrijk is. Een derde van de panelleden vindt een nieuw stadion te duur, maar vindt dat de gemeente best mag bijdragen aan renovatie van de Kuip. 17% kiest voor een ‘aanmoedigingsbijdrage’ van maximaal 20 miljoen euro en voor iets meer dan een kwart van de ondervraagden is een gemeentelijke bijdrage aan een voetbalstadion onbespreekbaar.

Veel panelleden namen de moeite om hun antwoord toe te lichten. Hieronder enkele citaten:

“Ik zie Feyenoord als een bedrijf dat volledig selfsupporting zou moeten zijn. Een aanmoedigingsbijdrage lijkt me redelijk gezien de Rotterdamse identiteit van de Kuip. Een nieuw stadion is gezien de kosten de huidige crisis onbespreekbaar.”

“Image is onbetaalbaar. Ambitie moet je uitstralen, een stad als Rotterdam moet een topstadion hebben.”

“De Kuip is een begrip. Hij moet blijven met wat moderniseringen en een overkapping.”

“Een wereldstad verdient een wereldstadion.”

“Zolang onze ouden van dagen niet elke dag onder de douche kunnen en een pyjama hebben, gaan we geen geld steken in nieuwe business seats.”

“Grote twijfels over economisch belang van nieuw stadion voor Rotterdam. Mensen komen en gaan. Geen overnachtingen. Geen diners. Ahoy heeft Zuid in die zin ook niets opgeleverd.”

Belangrijkste onderwerpen
We hebben de panelleden ook gevraagd wat voor hen als inwoner van Rotterdam, de belangrijkste onderwerpen zijn. De volgende vier thema’s sprongen er uit: veiligheid (69%), economie (44%), zorg (43%) en onderwijs (34%).

De panelleden

Leeftijd
Het merendeel van de panelleden is man (70%). De jongste deelnemer is 20 jaar en de oudste is 80 jaar. Ongeveer de helft is ouder dan 50 jaar. 40% is 30-50 jaar en 10% is jonger dan 30.

Opleiding
50% van de panelleden is hoger opgeleid, 36% is middelbaar opgeleid en 14% is lager opgeleid.

Stemgedrag
31% van de deelnemers stemde bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen op de VVD, 27% op de PVV en 9% op de PvdA. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 stemde iets meer dan de helft op Leefbaar Rotterdam (55%), 11% op de VVD en 34% stemde op een andere partij of helemaal niet.

Begin maart zullen de volgende vragen aan het Rotterdam Expert Panel worden voorgelegd. Iedereen kan zich nog steeds aanmelden voor het panel door een mailtje te sturen naar .. Het zou mooi zijn als we uiteindelijk op meer dan 200 panelleden uitkomen!

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.

Inloggen

Heb je nog geen account? Klik dan hier om je eenmalig te registeren.

Of log snel en makkelijk in met je Facebook-account:
Login/Registreer

OPMERKING:
Wil je met je Facebook-account inloggen, maar heb je al een Leefbaar Rotterdam-account? Log dan eerst in zoals je dat normaal doet en koppel daarna je account aan je Facebook-account middels de blauwe knop op de homepage. Hiermee voorkom je dat je twee verschillende accounts krijgt.

Reacties


Door Richard1 op 13:47 - Woensdag, 20 februari 2013

Deze uitkomsten bevestigen mijn mening nog eens dat er een referendum moet worden gehouden over dit onderwerp. Een meerderheid van de ondervraagden blijkt geen nieuw stadion voor Feyenoord met gemeentelijke steun te willen hebben. De directie van Feyenoord en hun partners gaan hieraan structureel voorbij. Zij willen een nieuw stadion voor persoonlijk gewin zonder een cent te besteden te hebben. De banken moeten het plan grotendeels extern financieren en de gemeente moet zich volgens de Feyenoordfamilie garant stellen. Wat gebeurt er als het allemaal duurder uitvalt? Of als de Feyenoordfamilie niet aan de verplichtingen jegens de bank kan voldoen?

Precies dan ligt het risico bij de gemeente en is de belastingbetaler het haasje. Daarom moet er hoe dan ook een duidelijke grens worden gesteld aan het eventuele garantiebedrag. Het beste is om helemaal niet garant te staan. De gemeente kan beter een keer zeggen Feyenoord krijgt eenmalig een schenking en daarmee is de kous af. Als je in de wereld van de garanties gaat zit je op een hellend vlak waarbij niet zeker is waar het gaat eindigen. Zo lang er een schuld staat blijven de verstrekkers van de lening terugkomen bij de Feyenoordfamilie en ook bij de gemeente als die zich garant stelt.

Mijn voorkeur is om hier als gemeente helemaal niet aan mee te doen. En als het helemaal moet na het houden van een referendum dan als gemeente alleen eenmalig meewerken aan een verbouwing van De Kuip. Garant staan voor een heel nieuw stadion is kapitaalvernietiging en een onverantwoord groot financieel risico voor de gemeente.

Het doen van een eenmalige schenking aan Feyenoord betekent uiteraard dat de gemeente hetzelfde bedrag aan Excelsior en Sparta moet schenken. Zij hebben bij de bouw van hun stadions alleen leningen van de gemeente gehad die inmiddels zijn afgelost. Het principe voor de gemeente moet hier uiteraard zijn ‘Gelijke monniken, gelijke kappen’.

Dossier: Kuip

Dossier: Rotterdam Expert Panel

Laatste nieuws