Home > Weblogs
Donderdag, 21 augustus 2014

Theo, de God van Zuid


Waar Marco Pastors als directeur van het Nationaal Programma Op Zuid het doel heeft om Rotterdam Zuid naar een hoger niveau te tillen, daar heeft Theo Miltenburg van het Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt (ROS) een heel andere agenda. Theo vertelt namelijk aan illegalen, die niet willen terugkeren naar het land van herkomst, hoe ze het best kunnen overleven in (Rotterdam) Zuid. Dat blijkt uit een recent interview met het NRC Handelsblad.

Theo ziet helaas niet in dat er in Rotterdam veel problemen zijn rondom illegaliteit als criminaliteit, overbewoning/woningoverlast, huisjesmelkerij, illegale tewerkstelling/arbeidsverdringing, uitbating en mensensmokkel en dat illegalen de samenleving veel belastinggeld kosten. Nee, Theo vindt iedere illegaal zielig.

Zelfs geen kwaad woord van Theo in het NRC Handelsblad over een illegaal uit Angola die een tijdje in de gevangenis had vastgezeten omdat hij zijn vriendin klappen had gegeven. Nee, Theo zal hierbij ongetwijfeld het boekje “zonder papieren maar niet zonder rechten” van zijn ROS hebben geraadpleegd. Een boekje met 40 pagina’s over alle rechten van illegalen; over de plicht om terug te keren naar het land van herkomst natuurlijk geen woord.

Dit kabinet heeft het strafbaar stellen van illegaliteit helaas ingeslikt; over het strafbaar stellen voor het bieden van hulp aan illegalen wordt zelfs al jaren niet meer gesproken. Het ROS kan dan ook uitgebreid zijn gang gaan en doet in Rotterdam nu samen met de Pauluskerk een wedstrijd wie de meeste illegalen valse hoop geeft.

Als klap op de vuurpijl heeft het ROS recent subsidie ontvangen van het Europees Terugkeerfonds van de Europese Unie om illegalen die vrijwillig terug willen keren naar het land van herkomst hierbij te ondersteunen. Dit klinkt als een slager die subsidie ontvangt om mensen vegetariër te laten worden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat, zoals uit de laatste rapportage van het Ministerie blijkt, er op dit moment minder dan vijf mensen via het ROS vrijwillig zijn teruggekeerd. Gelukkig was men bij de EU wel zo slim om subsidie te geven op basis van no cure, no pay.

Theo, die door zijn grenzeloos vertrouwen en tomeloze inzet door illegalen als god wordt gezien volgens het NRC, geeft in deze krant aan dat er op dit moment een hausse is aan zwangere illegale vrouwen bij zijn steunpunt. Hierdoor hebben deze vrouwen recht op opvang tot drie maanden na de bevalling. Theo zal toch niet zo ver gaan dat hij zelf achter deze zwangerschappen zit ☺.

Weblog van Michel van Elck

Michel is raadslid voor Leefbaar Rotterdam.

Eerder verschenen in dit weblog

21 augustus 2014
Theo, de God van Zuid
19 juni 2014
Afschuwelijk
9 juni 2014
Gezond verstand
7 maart 2014
Tromgeroffel
5 januari 2014
Een warme winter
20 november 2013
Een gemiste kans

Laatste nieuws