Home > Informatie > Nieuwsberichten
Vrijdag, 22 augustus 2014

Metro straks veiliger met mobiele toezichthouders


Leefbaar Rotterdam is blij met de voorgestelde plannen van wethouders Langenberg (D66) en Eerdmans (LR) om de veiligheid binnen het Rotterdamse OV te verbeteren. Door inzet van mobiele teams en per 2015 een permanente toezichthouder op elke metro wordt reizen met het OV straks een stuk veiliger.

De plannen werden deze week in een brief aan de gemeenteraad gepresenteerd. Het optimaliseren van de veiligheid in het OV, onder andere door het inzetten van toezichthouders, een van de doelstellingen uit het coalitieakkoord, komt hiermee een stap dichterbij.

De mobiele teams komen ter vervanging van de metrobeheerders; 75 van de 200 beheerders komen te vervallen. In de herevaluatie van het takenpakket van de metrobeheerders is afgesproken dat er in elk geval geen gedwongen ontslagen zullen vallen. Tevens is er een werkgelegenheidsgarantie afgesproken. Leefbaar Rotterdam is hier blij mee.

Veiligheid extra versterkt
Dat met de voorgestelde plannen de sociale veiligheid in het geding zou komen vindt Leefbaar Rotterdam onzin. Het stadsbestuur investeert met de plannen wel degelijk in de sociale veiligheid; door inzet van surveillanten en controleurs openbaar vervoer (COV’ers), die straks als mobiele teams de metrostations afreizen, wordt de veiligheid juist extra versterkt.

Wethouder Eerdmans: “Nu gebeurt het nog dat een toezichthouder een hele dag in een hokje op Zalmplaat zit, ergens waar het bijvoorbeeld erg rustig is. Straks lopen ze overal. De kans dat je ze dan ziet, ook op plekken waar dat meer nodig is, wordt hierdoor vergroot.” Bovenop deze mobiele teams kondigt het stadsbestuur ook permanente toezichthouders aan. Reizigers moeten deze begin 2015 non-stop op elke metro aantreffen.

Zie ook:
- Brief Langenberg over RET beheer en toezicht van metrostations

Dossier: Veiligheid

STANDPUNT: Veiligheid

Dossier: Verkeer en Vervoer

Laatste nieuws