Home > Informatie > Nieuwsberichten
Donderdag, 09 augustus 2012

‘Leefbaar Rotterdam: Kunst in buitenruimte is verwaarloosd’


Bron: de Echo - door dichtbijredactie
ROTTERDAM - Wat mooi is, moet mooi blijven. Dat geldt ook voor kunst die in de buitenruimte staat. De werkelijkheid is vaak anders en daarom heeft gemeenteraadslid Jolanda Ton (Leefbaar Rotterdam) hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college.

Er zijn kunstenaars die vinden dat degenen die een kunstwerk maakt voor de buitenruimte hierover met de (deel)gemeente een onderhoudscontract moet afsluiten. Daar denkt Ton anders over. Ze zoekt de verantwoordelijkheid bij de gemeente en deelgemeenten.

‘Wie A zegt, moet ook B zeggen. Ik ben een groot voorstander van kunst in de buitenruimte, maar ik word er kriegel van als diezelfde kunst wordt beklad met bijvoorbeeld graffiti. In het Prinsenpark drijft een schotel in de plas, geschonken door het OBR. Het is een soort eiland waar zich helaas ook fietswrakken bevinden en een brandje is gesticht. Dat is gewoon vreselijk. Volgens mij is het ook vaak raak bij kunst in tunneltjes. Die zijn na een paar maanden al gauw beklad met graffiti.’

Onderhoud
Het is zeer zeker niet de bedoeling van Ton dat er minder kunst in de buitenruimte moet komen, maar er is geld beschikbaar voor het onderhoud van kunst. Wat gebeurt daar dan mee? Ze wil ook weten hoe het per deelgemeente gesteld is met de (dreigende) verloedering van de aanwezige kunst. ‘Als er ergens een bankje met één latje staat en een bloembak met twee takjes, dan vormt het geen positieve bijdrage meer. Zo is het met kunst ook. Het is een verrijking zolang het schoon en heel is.’

In het centrumgebied is het onderhoud anders georganiseerd. De internationale beeldenroute (Westersingel) wordt onderhouden door Sculpture International Rotterdam (SIR) en een ander deel van de kunst in de buitenruimte valt onder de verantwoordelijkheid van het Centrum voor Beeldende Kunst (CBK). Hierover zijn goede afspraken gemaakt met gemeentewerken. Die aanpak lijkt te werken, want uitzonderingen daargelaten staat kunst er in het centrum netjes bij.

Rectangles
Het kunstwerk ‘Two turning vertical rectangels’ van George Ricky, twee enorme stalen plakken die langs elkaar heen draaien, stond 40 jaar op het Binnenwegplein. Dit jaar moest het na herinrichting van het plein worden weggehaald omdat het ineens hoger stond. Gevolg was dat lange mensen er een klap van konden krijgen. Bijkomend punt is dat door de bouw van het appartementencomplex boven voormalig Ter Meulen de wind is veranderd. Het beeld komt wel terug, maar er wordt nog gezocht naar een passende oplossing.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.

Inloggen

Heb je nog geen account? Klik dan hier om je eenmalig te registeren.

Of log snel en makkelijk in met je Facebook-account:
Login/Registreer

OPMERKING:
Wil je met je Facebook-account inloggen, maar heb je al een Leefbaar Rotterdam-account? Log dan eerst in zoals je dat normaal doet en koppel daarna je account aan je Facebook-account middels de blauwe knop op de homepage. Hiermee voorkom je dat je twee verschillende accounts krijgt.

Reacties


Door Johan Klaassen op 10:34 - Vrijdag, 10 augustus 2012

Dat kaboutertje was een tijdje geleden toch hét linkse paradepaardje en moest en zou er komen??


Door Sprens op 14:36 - Donderdag, 09 augustus 2012

Wat mooi is moet mooi blijven, natuurlijk. De taak van de nutteloze deelgemeenten dus gaat het fout.
Maar waarom uitgerekend kaboutertje Budplug als illustratie gekozen?
Is niet mooi en zal het ook nooit worden.

Laatste nieuws