Home > Weblogs
Zondag, 11 september 2011

Het slechtste Rotterdamse college ooit!


Begin 2010 noemde Peter van Heemst (PvdA) in de gemeenteraad het vorige Rotterdamse college het beste ooit. Zo’n uitspraak past bij de raspoliticus Van Heemst en paste ook in de verkiezingscampagne die toen gaande was, buiten die context was het holle retoriek. De opvolger van Van Heemst was Dominic Schrijer (PvdA) en die liet zich -bij het in elkaar knutselen van zijn college- leiden door één gedachte: geen Leefbaar Rotterdam. Inmiddels is Schrijer van zijn wachtgeld aan het genieten en zit Rotterdam met de rokende financiële puinhopen, die hij achter liet.

Het huidige college gaat morgen twee dagen op retraite (vergaderen op de hei) en gaat proberen de brokstukken te lijmen. Dat zal om verschillende redenen niet makkelijk worden, zo niet onmogelijk en wel om de volgende redenen. Het college is niet samengesteld op grond van inhoudelijke overeenkomsten tussen de verschillende verkiezingsprogramma’s, maar door de afkeer (van o.a. Schrijer) van Leefbaar Rotterdam. Als de programmatische verschillen tussen de politieke partijen te groot zijn, dan is het constant water bij de wijn doen. Als je dan ook nog een zwakke leider als Schrijer hebt, die bij de eerste tegenslag z’n biezen pakt, dan wordt er niet bestuurd maar alleen op de winkel gepast. En dat door mensen die niets met elkaar hebben.

Een illustratie van het niets met elkaar hebben is het initiatief van de PvdA om op 17 september te gaan demonstreren tegen het beleid van het huidige kabinet, altijd makkelijk om de schuld van je eigen falen bij een ander neer te leggen. Het probleem hierbij is dat het Rotterdamse college mede bestaat uit twee lokale afdelingen van de regeringspartijen VVD en CDA. Lijkt mij niet goed voor de sfeer in het college. Nu is het op de winkel passen niet ongebruikelijk in de politiek, maar als degene die je hebben gekozen het moeilijk hebben door het gure economische klimaat wordt er meer van je verwacht. Deze tijd vraagt politiek leiderschap die de stad bestuurt in plaats van een visieloos college dat vooral met zich zelf bezig is.

Over de rokende financiële puinhopen kan ik kort zijn, die zijn niet groot maar rampzalig. Bij ongewijzigd beleid zijn aan het einde van het jaar de financiële reserves op, zonder dat er structureel is ingegrepen. Binnenkort is Rotterdam technisch failliet, met dank aan een college waar het CDA, de VDD en D66 mede verantwoordelijk voor zijn. Dat lijkt mij toch een ongemakkelijk gevoel voor deze partijen en deze keer wordt het heel erg moeilijk om de populisten van Leefbaar Rotterdam daar de schuld van te geven.

Ik hoop dat we binnenkort in de gemeenteraad kunnen horen dat het slechtste Rotterdamse college ooit, definitief tot het verleden behoort.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.

Inloggen

Heb je nog geen account? Klik dan hier om je eenmalig te registeren.

Of log snel en makkelijk in met je Facebook-account:
Login/Registreer

OPMERKING:
Wil je met je Facebook-account inloggen, maar heb je al een Leefbaar Rotterdam-account? Log dan eerst in zoals je dat normaal doet en koppel daarna je account aan je Facebook-account middels de blauwe knop op de homepage. Hiermee voorkom je dat je twee verschillende accounts krijgt.

Reacties


Door willem1940 op 3:59 - Dinsdag, 13 september 2011


Door Johan Klaassen op 22:26 - Maandag, 12 september 2011

Kort gezegd: de PvdA heeft vroeger voor Sinterklaas gespeeld en speelt nu de Zwarte Piet toe door over het beleid van het College te (willen) (gaan) praten….


Door Robert Simons op 21:51 - Maandag, 12 september 2011

Link werkt niet goed.

De PvdA deelgemeenten tegen de PvdA Coolsingel, hoezo complementair bestuur?

‘Prominente PvdA’ers tegen harde koers college
12 september 2011
Vijf prominente PvdA’ers willen een extra Rotterdamse ledenvergadering om te praten over het beleid van het college. Ze vragen zich af of de harde ingrepen in de sociale sector passen bij de partij.
De deelraadsvoorzitters Markerink (Overschie), Goncalves (Delfshaven), De Boer (Kralingen-Crooswijk), Van Zuuren (Centrum) en Brammerloo (Noord) vinden dat de sociale kant van de Partij van de Arbeid in het geding is als in Rotterdam verder wordt bezuinigd. ,,Nog meer ingrepen in de sociale sector zijn niet verantwoord als je tegelijkertijd zoveel geld in projecten in Rotterdam-Zuid steekt,’’ aldus Overschie-voorzitter Jan Markerink.

De vijf realiseren zich dat sinds de coalitievorming in 2010 het economisch klimaat is veranderd. ,,De PvdA hoeft niet uit het college te stappen. Maar misschien moet je terug naar de onderhandelingstafel om opnieuw te praten over het akkoord dat met de andere partijen is gesloten. Daarover moeten de leden zich kunnen uitspreken,’’ zegt Markerink.

De PvdA heeft met drie wethouders (Kriens, Florijn en Karakus) een belangrijke stem in het programma van het Rotterdamse stadsbestuur. Het college vergadert deze dagen over extra bezuinigingen na recente tegenvallers.’


Door Robert Simons op 21:39 - Maandag, 12 september 2011

Prominente PvdA’ers tegen harde koers college (op rijnmondnieuws vandaag)


http://www.rijnmond.nl/Homepage/Nieuws?view=/News/Default/2011/september/Prominente PvdAers tegen harde koers Rotterdam

Weblog van Robert Simons

Robert is raadslid voor Leefbaar Rotterdam en woordvoerder bestuur en veiligheid.

Eerder verschenen in dit weblog

30 december 2013
Op naar een Leefbaar 2014!
23 oktober 2013
Een Pietluttige discussie
6 september 2012
Ik stem op een Rotterdammer!
10 februari 2012
De NS is volledig ontspoord!
29 oktober 2011
De zielige illegaal Mauro

Laatste nieuws