Home > Informatie > Nieuwsberichten
Dinsdag, 31 juli 2012

Calypso van meet af gedoemd in schulden te zakken


Bron: Rotterdam Dichtbij (De Echo), 31 juli 2012, door Lucette Mascini
ROTTERDAM - De bouwers van woontoren Calypso willen appartementen in plaats van cash nu projectontwikkelaar De Wilgen Vastgoed de lening van 69 miljoen euro niet betaalt. En alweer staat er een executieveiling aangekondigd waarbij appartementen in de Calypso verkocht worden. Dit keer is de aanvrager het bedrijf dat de rode spektakeltoren bij Centraal Station aan het bouwen is, Boele & Van Eesteren BV en Volker Wessels Bouw & Vastgoed Ontwikkeling BV.

Reden is dat projectontwikkelaar De Wilgen Vastgoed de hypotheek die het heeft bij deze bouw BVís niet blijkt te betalen. In totaal bedraagt die ruim 69 miljoen euro, staat in kadasterstukken.
 
Appartementen
Tijdens het afsluiten van die lening, volgens stukken van begin 2010, maakten de bouwers met De Wilgen Vastgoed een afspraak. Als De Wilgen Vastgoed de hypotheek niet zou betalen, zouden ze aanspraak kunnen maken op het grootste deel van de appartementen, parkeerplaatsen en winkelruimte in de toren. Dat is dus wat Boele & Van Eesteren en Volker Wessels nu doen.

Weinig verkocht
Een van de oorzaken is dat er nog weinig appartementen zijn verkocht. De Wilgen Vastgoed heeft daardoor geen nieuw geld in kas gekregen om rekeningen te betalen. Dat is pech want bij aanvang van de bouw in 2009 moet al een tekort op het budget geraamd zijn van minimaal 30 miljoen euro.
 
Miljoenentekort
Dat blijkt althans uit de volgende rekensom. De Wilgen Vastgoed had voor haar werkmaatschappij Mauritsweg BV - waaronder de Calypso zakelijk valt - ongeveer 150 miljoen euro nodig, zegt directeur Klaas van Duuren. Dat bedrag was nodig om het hele project van de grond te krijgen. Daarin zitten dan alle kosten, zoals voor de grond, de bouw van de toren, de architecten, leges, belastingen, de rente over hypotheekleningen zoals aan Boele & Van Eesteren en Volker Wessels maar ook aan projectontwikkelaar AM.
 
Nog een lening
AM leende namelijk op 14 juli 2009 een bedrag van 26,9 miljoen euro aan Mauritsweg BV met een kwart van de appartementen als onderpand, blijkt uit kadasterinformatie. Die heeft het bedrijf reeds in mei onderhands opgeŽist vanwege betalingsachterstanden.

Dan is er nog een inkomstenbron: de gemeente Rotterdam. Die kocht op diezelfde dag in de zomer van 2009 namelijk voor 25,4 miljoen euro de grond onder de Calypso terug van Mauritsweg BV. Die zou in ruil 1,2 miljoen euro per jaar erfpacht moeten betalen.
 
Erfpachtschuld aan de gemeente
Maar dat heeft de BV nauwelijks gedaan, blijkt uit antwoorden op vragen van gemeenteraadslid Dries Mosch van Leefbaar Rotterdam aan het college van burgemeester en wethouders. Daardoor heeft Mauritsweg BV nu een schuld van 3,4 miljoen euro bij de gemeente, die dat nog moet zien te cashen.

30 miljoen euro te weinig
Hoeveel Mauritsweg BV oorspronkelijk voor de grond betaalde, is overigens onduidelijk. Maar stel dat de BV dit hele bedrag van 25,4 miljoen euro kon gebruiken voor de bouw van de Calypso: dan bedroeg het beschikbare projectbudget 121,6 miljoen euro. Terwijl er geen andere hypotheken zijn genomen en er 150 miljoen euro nodig was, volgens de directeur van De Wilgen Vastgoed.

Dat betekent dat Mauritsweg BV van meet af aan dus al bijna 30 miljoen euro tekort kwam. Of dat bedrag klopt, wil Van Duuren niet zeggen. ĎDaar wil ik geen inzicht ingeven.í

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.

Inloggen

Heb je nog geen account? Klik dan hier om je eenmalig te registeren.

Of log snel en makkelijk in met je Facebook-account:
Login/Registreer

OPMERKING:
Wil je met je Facebook-account inloggen, maar heb je al een Leefbaar Rotterdam-account? Log dan eerst in zoals je dat normaal doet en koppel daarna je account aan je Facebook-account middels de blauwe knop op de homepage. Hiermee voorkom je dat je twee verschillende accounts krijgt.

Reacties


Door Pantera op 16:53 - Dinsdag, 31 juli 2012

verkeerde moment he

niet alleen de crisis maar potentiŽle kopers zien ook de chaos van de bouw bij cs

voeg daar nog aan toe dat je om het gebouw heen de uitloop van pathe hebt, niet echt de stilste mensen, en vanzelfsprekend als bonus de pauluskerk

Dossier: Calypso

Laatste nieuws