[Standaard Website]

Vrijdag, december 04, 2009

Turkse coup PvdA fractie Feijenoord; “misschien heeft Wilders toch wel ergens gelijk”

In de PvdA fractie in Feijenoord hebben leden met een Turkse achtergrond de macht naar zich toe getrokken. Dit ontlokte aan een teleurgesteld PvdA lid, Jo de Haan, de verzuchting dat Wilders misschien wel gelijk heeft. Bij een schaamteloze herschikking van de kieslijst, vulden sommige kandidaat raadsleden zelf de stembriefjes in van massaal opgekomen Turkse leden. De deelraad Feijenoord kwam in het verleden ook al in opspraak doordat er veelvuldig in het Turks gepraat werd.

Bron AD/RD 2 december 2009

Scheuring in PvdA na ‘coup’.
Turken overvallen ledenvergadering van Pvda in Feijenoord.

Rotterdam. ‘Een Turkse overval. Een CPN-achtig geregisseerde coup’.
Het rommelt vaak in de deelgemeente Feijenoord, zeker binnen de PvdA.
Maar de jongste machtsgreep maakt velen sprakeloos. Sommige PvdA-leden overwegen op te stappen.

Het heet een coup uit het boekje, afgelopen dinsdagavond aan het Afrikaanderplein. Een belangrijke vergadering, want de PvdA-leden stellen de definitieve kandidatenlijst voor de komende deelraadsverkiezingen vast. Dan gaat het om de poppetjes én om baantjes. En toen kwamen plots tientallen tot dusver onbekende vooral Turkse PvdA-leden opdagen. En van deze nieuwe meerderheid werd gretig gebruik gemaakt. De afgewogen kandidatenlijst van het bestuur verdween in de prullenbak. Met als gevolg zeven Turkse PvdA’ers bij de eerste vijftien, ten koste van autochtonen en vrouwen. Toen partijvoorzitter Johan Henderson een motie van wantrouwen aan zijn broek kreeg, hield hij het voor gezien. Dit was heel goed voorbereid, zegt Henderson. “Ja, het waren Turken, dat is geen geheim”. Zo kreeg de oude Serdar Cicek, de nestor van de deelraad, uit het niets een zesde plek toebedeeld. Ook was de vergadering de PvdA-leden Mustafa Cakir, Saffet Alpasplan en Ertugal Gultekin goedgezind.

Het leidde tot bizarre taferelen: stembriefjes van de PvdA-leden werden door de kandidaten zelf ingevuld. En zo heeft de afdeling Feijenoord de partij wederom in beroering gebracht.Vier jaar geleden eiste de Turkse achterban een eigen bestuurder, later was er commotie omdat in de deelraad Turks werd gesproken. En nu dit . “Zo hoeft het van mij niet meer. Het gaat al lang niet meer om het algemeen belang. Als je zoiets ziet, denk je: misschien heeft Wilders toch wel ergens gelijk”, zegt Jo den Haan(75), oud-machinist en PvdA-deelraadslid. Hij is een van de verliezers: hij tuimelde zeven naar plek zeventien. “Ik weet niet of ik nog wel bij deze partij wil horen.”

Hetzelfde geldt voor Petra Franken uit Bloemhof, die van nummer acht naar plek 13 is verschoven. Ook Marco van Lent , beoogd lijstrekker, maar nu op nummer twee, beraadt zich op zijn positie. Arie van der Ent, van nummer tien naar nummer achttien: noemt het “een CPN-achtig geregisseerde coup”. “Dit kan niet de bedoeling zijn van de partijdemocratie. Een overval,er ontstond een heuse lynchsfeer.” De Turkse kandidaten ontkennen dat de achterban is opgetrommeld Cicek: “Mensen zijn op hun kwaliteiten gekozen. Dat is partijdemocratie en dat moeten we respecteren. Bovendien: de grootste stijger is een Nederlander, niet een Turk.”

Dat laatste klopt. De absolute winnaar van de roerige ledenvergadering was Rene Kronenberg, bestuurder van de deelgemeente. Hij was aanvankelijk door het PvdA-bestuur op een vrijwel onverkiesbare zestiende plek gezet, maar verliet de vergadering als de nieuwe lijsttrekker. Den Haan is een van de weinigen die openlijk durft te zeggen wat veel mensen fluisteren: “Kronenberg heeft vast en zeker afspraken gemaakt, dat kan niet anders”. Kronenberg ontkent dit overigens niet. Volgens hem was de uitkomst van de vergadering het gevolg van de breed gedeelde onvrede over de lijst van het bestuur. “Ik was ook ontevreden en dan spreek je natuurlijk met mensen die dat ook zijn.”commentaar

meer nieuwsberichten...