[Standaard Website]

Zaterdag, oktober 24, 2020

Fonds met 50 miljoen voor Rotterdamse ondernemers

Bron: AD Rotterdams Dagblad

De banenmotor van onze economie, het midden- en kleinbedrijf, ligt deels aan het overheidsinfuus. Door de coronacrisis hebben veel zzp'ers en mkb'ers hun dromen moeten opgeven. Een klap voor de werkgelegenheid. Leefbaar Rotterdam en ondernemersorgani-saties pleiten daarom voor Het Ondernemersfonds Rotterdam.

Het is een gevecht tussen David en Goliath. Ondanks de steunmaatregelen van het kabinet en de inzet van ondernemers is het coronavirus verwoestend voor het mkb in Rotterdam. Dit is verontrustend, want het midden- en kleinbedrijf zorgt voor 60 procent van de werkgelegenheid. Landelijke en lokale overheden halen alles uit de kast om te helpen, van loondoorbetalingsmaatregelen tot tegemoetko-mingen in de vaste lasten. Toch blijft het virus klappen uitdelen in onder andere de horeca-, reis- en evenementenbranche. Hoe valt hier nog tegenop te boksen? Om banen te redden en te creëren, is een aanvullend plan nodig: een financiële groei-impuls voor mkb-ondernemers.

Daarom stellen ondergetekenden voor om Het Ondernemersfonds Rotterdam op te zetten. Getroffen mkb’ers en zzp’ers kunnen zo een rentevrije lening krijgen bij de gemeente voor hun plannen om uit de coronacrisis te komen. Een fonds van 50 miljoen euro voor de ideeën van ondernemende vrouwen en mannen om meer werkgelegenheid te creëren. Betrek daarbij een commissie van ondernemers die investeringsaanvragen mede beoordelen, zodat het fonds voor en door Rotterdamse ondernemers wordt. Het voorstel krijgt steun van ondernemers en andere politieke partijen.

Maar ondernemers kunnen nu toch makkelijk aan een lening komen? Het kabinet heeft verschillende kredietmaatregelen opgetuigd zodat ondernemers kunnen lenen bij banken en alternatieve financiers, maar deze papierwerkelijkheid strookt niet met de praktijk. Zo is er voor de Kleine Kredieten Corona Garantieregeling, leningen van 10.000 tot 50.000 euro waarbij de overheid voor 95 procent garant staat, 750 miljoen euro beschikbaar. Begin deze maand was pas 37 miljoen euro uitgekeerd.

Dit is ONL voor Ondernemers ook opgevallen en die zegt dat het voor ondernemers zonder relatie met een bank lastig is een krediet te krijgen. Bestaande klanten moeten veel informatie aanleveren en ook op het gebied van coaching bij financieringstrajecten ondervinden ondernemers problemen.

Tijdens het zomerreces spraken Leefbaar-raadsleden Robert Simons en Ehsan Jami ondernemers die getroffen zijn door de crisis. Zij vertelden: ‘wij willen niet omgeschoold worden of ergens in dienst treden, wij willen ondernemen’. Daarom is het belangrijk dat wethouder Barbara Kathmann nu Het Ondernemersfonds Rotterdam omarmt. Zo houden wij samen de Rotterdamse werkgelegenheid op peil.

Ehsan Jami en Robert Simons, raadsleden Leefbaar Rotterdam Hans Biesheuvel, voorzitter ONL voor Ondernemers, Frank Alfrink, directeur ZZP Nederland Han Dieperink, directeur Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf Pieter van Egmond, voorzitter Rotterdams Ondernemersbelang Iris Wulffraat, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland Rotterdamcommentaar

meer nieuwsberichten...