Home > Informatie > Nieuwsberichten
Dinsdag, 14 oktober 2014

Zwarte Pietjes veroveren Rotterdam


Enkele honderden Zwarte Pietjes hebben dinsdagavond Rotterdam veroverd. De Zwarte Pietjes hangen op diverse plekken door de stad verspreid aan lantaarnpalen, met de tekst: ‘Wij willen blijven!’. De actie is een vervolg op de oproep van Leefbaar Rotterdam vóór behoud van een traditionele Sinterklaasintocht, inclusief échte Zwarte Pieten.

Precies in de week dat de Raad van State een uitspraak doet over Zwarte Piet doet Leefbaar Rotterdam nog een extra duit in het zakje. Fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam Anton Molenaar: “Dit is een ludieke actie met een serieuze ondertoon; deze mooie Nederlandse traditie stel je niet ter discussie. Als we zo gemakkelijk buigen voor het gekrakeel van een aantal kwibussen, kunnen we straks alles dat onze cultuur kenmerkt herzien of in twijfel trekken. Laten we daarom waken over alles wat ons dierbaar is.”

#pietfie
Leefbaar Rotterdam roept Rotterdammers op om een ‘#pietfie’ te maken wanneer zij in de stad een Zwart Pietje aantreffen.

Zie ook:
- LR: Rotterdammers, spreek je uit vóór Zwarte Piet!

Reacties:


Door Waarnemer op 18:13 - Donderdag, 16 oktober 2014

Wel, Beverman, dan heb jíj zeker wel ‘geschiedenis gestudeerd’ maar niet goed opgelet tijdens de college’s aan de unif, want dán pas spreken we écht van ‘studeren’.

Je mekkert wat zonder enig teken van geschiedkundige feitenkennis. Hoezo ‘Pietenpoppen niet ophangen’? Waar sláát dat op?
Ik heb nog een (les)verhaaltje voor je gevonden, over de geheimzinnige Zwarte Piet, hier te lezen met nog veel meer:  http://www.propop.be/Lesmappen/Sinterklaas/Sinterklaas.htm

“Zijn herkomst is heel vaag:
-Volgens bepaalde legendes was hij oorspronkelijk een demon die de door de heilige gedwongen werd om enkel goede daden te verrichten.
-Zo is er ook het verhaal over Piter, een Ethiopische wees die als slaaf -na zijn vrijlating!- uit dankbaarheid bij de oude bisschop in dienst is gebleven.
- Een andere verklaring: tijdens de 17de en 18de eeuw vond de Europese adel het heel sjiek om een Moorse knecht of page (dus géén ‘slaaf’ in dienst te hebben.
-Kleine Italiaanse jongetjes deden lange tijd in het oude Europa dienst als schoorsteenvegers; ze kropen voor hun werk door de rookkanalen. Hiervoor hadden ze een roe nodig om de schoorsteen schoon te maken en een zak om al dat roet in te verzamelen”.

Misschien kun je nog even dat, ook in deze tijden beoefende,  ‘ophangen’ onderbouwen?


Door Beverman op 17:23 - Donderdag, 16 oktober 2014

Jammer dat er niemand bij Leefbaar zit die geschiedenis gestudeerd heeft. Anders had die ze wel uitgelegd dat ze nooit die poppen moesten opgehangen. Helemaal geen historisch bezef.


Door Waarnemer op 16:19 - Donderdag, 16 oktober 2014

Het zogenaamde ‘inhoudelijke’ bij de niet lang geleden plotseling, en kennelijk uit aandachtsgebrek (van een mislukt subsiedietrekkertje, zich noemende ‘kunstenaar’), ‘ontstane’, lees ‘bedachte’, frustratie en de besmetting daarmee van een aantal ziekelijk ‘correct’ willen zijnden van vrijwel altijd linkse snit (jazeker!) betreft ten eerste door de historie achterhaalde kreten en wakkert ten tweede de bedachtzaamheid aan als het over zwarte mensen gaat. Schimmel achter de wagen gespannen dus.

Gelukkig ken ik best wat Zwartjes die Zwarte Piet hoog hebben zitten als kindervriend, en die dat wild geraas van een stelletje doorslaande succeszoekers en de vrienden daarvan, de onnadenkende kinderfeesthaters, maar belachelijk vinden. Schandelijk zelfs.

Als je er dan ook nog achter komt dat fervente Niet-Pieters zich zelfs uitleven op de vriendelijke maar weerloze poppetjes van Leefbaar Rotterdam, dan komen de aspecten kleuterachtig, agressief, dwingelanderig en onfatsoenlijk zich nogal heftig opdringen in het gemoedsleven van de Pietlievenden.

Zwarte Piet is Zwarte Piet, ‘Thomvak’. Die was er al eeuwen, IS er nog altijd, en zal ook blijven. En niemand die hem ooit in verband bracht met de in 1863 al verboden slavernij.
Tot er een kwezel opstond die ineens -zoals gezegd, kennelijk met een doel- last kreeg van zijn voorouders uit vervlogen tijden.


Door Thomvak425 op 15:10 - Donderdag, 16 oktober 2014

Een prangende vraag voor de voorstanders van Zwarte Piet: als je beweert dat hij zwart geworden is door de roet in de schoorsteen: hoe zag hij er dan uit voor hij door de schoorsteen ging?


Door Thomvak425 op 14:52 - Donderdag, 16 oktober 2014

Het valt me op dat de tegenstanders van de huidige Zwarte Piet veel inhoudelijker formuleren dan de voorstanders. Die komen niet veel verder dan ‘links’ of, nog treuriger, ‘wankers’. Hoe zou dat komen?


Door Waarnemer op 12:01 - Donderdag, 16 oktober 2014

Ja mensen, dat krijg je er van als een totaal mislukt figuur als die halve Gario na enkele eeuwen Zwarte Piet zich plotseling, van de een op de andere dag, (en overduidelijk om de aandacht te trekken die hij nooit kreeg) medestanders in zijn ziekte vindt uit de linkse ziekenboeg.


Door Johan Klaassen op 9:45 - Donderdag, 16 oktober 2014

Heb net gehoord dat actievoerders die Zwarte Pietjes al weer verwijderd hebben. Tja wat moeten ze anders met hun tijd doen he??
Hoe kinderachtig moet je zijn.


Door Johan Klaassen op 0:37 - Donderdag, 16 oktober 2014

Links geeft niet om onze cultuur en tradities. Het zijn alleen de ‘feesten’ en gebruiken van hun kiezers die ze te vuur en te zwaard verdedigen


Door Mr. Miyagi op 22:41 - Woensdag, 15 oktober 2014

@Beverman

Dus jouw redenatie:
“Zwarte piet= slaaf/ nikker “
“LR= KKK”

Even verder beredeneren:

“Voorstander van zwarte piet= blanke Hollandse slavenhandelaar”?


Door Beverman op 22:04 - Woensdag, 15 oktober 2014


Door Mr. Miyagi op 20:33 - Woensdag, 15 oktober 2014

Een typisch voorbeeld waarom het poldermodel passee is, dankzij 3% wankers gaat het straks het hele feest niet meer door.

No surrender!
Mocht de huidige politiek toch weer slappe knieën krijgen en capituleren, dan worden ze flink afgestraft bij de volgende (landelijke)verkiezingen…

Mochten er zich tussen die groep ” wankers”, personen bevinden die zich met een tijdelijke verblijfsvergunning de toegang tot Nld hebben verschaft: direct intrekken en afvoeren die zooi!


Door Pi-Air le Beurre op 18:27 - Woensdag, 15 oktober 2014

Een kinderfeest dat al honderden jaren bestaat moet door links Nederland in de ban worden gedaan. Ze hebben hun mond vol over erfgoed e.d. Dit is ons erfgoed. Het erfgoed van de Nederlanders waarvan de voorouders al eeuwen in dit land wonen. Het heeft totaal niets te maken met negers enz. Piet komt door de schoorsteen en is dus zwart, klaar.
Wanneer we zo doorgaan kunnen we over enkele jaren alleen nog maar halal vlees in de supermarkt kopen. Want een minderheid wil dat dus gaat het gebeuren. Ik ben het met koddebeier eens, heb je het hier niet naar je zin, oprotten.


Door redarmy op 17:01 - Woensdag, 15 oktober 2014

Perfecte actie. Zwarte Piet is en moet ZWART blijven


Door Romyvdijk op 16:46 - Woensdag, 15 oktober 2014

Ik wilde me er eigenlijk volledig afzijdig van houden maar ik ben dat gezeik over zwarte piet een beetje zat. Er is nog steeds heel veel racisme in dit land. Mensen worden nog steeds aangevallen op hun huidskleur. Het is dus niet zo gek dat er mensen zijn die zich gekwetst voelen door zwarte piet: de negroïde knecht van de goedheiligman. En in dit geval hoort het belang van die gekwetste persoon ALTIJD voorop te staan. Want de kinderen, waar het Sinterklaas feest voor bedoeld is, kwets je niet door een andere kleur (rode, blauwe, paarse) piet te introduceren. Het zal hooguit even wennen zijn maar over een paar jaar weten ze niet anders.


Door Thomvak425 op 14:51 - Woensdag, 15 oktober 2014

Ik ben inmiddels wel om. Het is een kinderfeest, en het maakt die kleintje niets uit of Piet nou zwart of geel is. Als -ie maar grappig is en snoep geeft. Wij volwassenen moeten omns op de achtergrond houden en het feest van die kleintjes niet verzieken. Gewwon: Sint met Pieten, en geen zwarte pieten. Bovendien: als je roetvegen smeert, dan is het verhaal dat Piet door de schoorsteen glijdt ook geloofwaardiger dan wanneer hij dikke rode lippen heeft, kroeshaar en gouden oorbellen.


Door Koddebeier op 12:44 - Woensdag, 15 oktober 2014

Het is in en in triest dat volwassen mensen een kinderfeest proberen te verzieken.
Zwarte Piet moet blijven, als U dit niet bevalt vertrekt dan aub naar land van herkomst !!


Door Johan Klaassen op 23:59 - Dinsdag, 14 oktober 2014

Een duidelijk signaal naar de anti-figuren toe. Stop met dat idiote gedoe!!

Laatste nieuws