Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 25 april 2018

‘Zwarte lijst moskeeën met geld uit buitenland’


Bron: AD/Rotterdams Dagblad, dinsdag 24 april - door Monica Beek
Leefbaar Rotterdam wil een zwarte lijst met islamitische instellingen die gefinancierd worden met buitenlands geld.

Instellingen op die lijst zouden niet meer in aanmerking mogen komen voor panden van de gemeente, gemeentelijke subsidie en bovenal zou goed in de gaten moeten worden gehouden dat leden van die organisaties niet radicaliseren. Hiertoe roept Tanya Hoogwerf op, gemeenteraadslid van Leefbaar Rotterdam.

Hoogwerf heeft morgen een debat hierover aangevraagd met de burgemeester, verantwoordelijk voor de veiligheid in de stad.

Behalve de zwarte lijst stelt ze ook voor dat bij vergunningsaanvragen voor een nieuwe moskee, net als bij horecazaken, gebruik wordt gemaakt van de Wet Bibob. Daarmee kan de herkomst van de financiering worden blootgelegd. ,,Wat we nu nodig hebben is transparantie,’’ aldus Hoogwerf.

Aanleiding is een lange lijst van Nederlandse islamitische organisaties die gefinancierd zijn door landen in het Midden-Oosten, of daar financiering hebben aangevraagd. De lijst is gepubliceerd door NRC en Nieuwsuur. In het overzicht staan acht Rotterdamse organisaties genoemd.

Van vier was al duidelijk dat ze geld uit de Golfstaten (hebben) ontvangen: de Islamitische Universiteit, de Essalam Moskee, Moskee De Middenweg en de Al Nour Foundation, die een salafistisch instituut in Rotterdam wilde vestigen. Nieuw zijn Stichting Rahma Relief (een klein bedrag ontvangen voor iftar-projecten), Moskee Nasuha, Stichting Islamitisch Manaret Centrum en Stichting Tunesische college voor Samenwerking en Ontwikkeling. De laatste drie hebben een aanvraag gedaan, maar waarschijnlijk geen geld ontvangen.

Radicaal
Hoogwerf vindt de buitenlandse financiering - hoofdzakelijk uit Saoedi-Arabië, Koeweit en Qatar - een ‘zeer zorgelijke en onwenselijke gang van zaken’. ,,Aangezien middels deze vorm van financiering eenvoudig een radicaal en anti-

democratisch gedachtegoed verspreid kan worden en fout geld kan worden witgewassen. Een gevaar waarvoor Leefbaar Rotterdam sinds jaar en dag waarschuwt.’’

In het NRC-artikel wordt de komst van zeer orthodoxe buitenlandse imams direct gelinkt aan het accepteren van buitenlandse geld: het voor-wat-hoort-wat-principe.

,,Aan deze praktijken moet paal en perk worden gesteld,’’ stelt Hoogerwerf. ,,Wij willen met de burgemeester in gesprek over buitenlandse financiering van islamitische instellingen en over de wijze waarop de genoemde instellingen in Rotterdam kunnen worden aangepakt.’’

Dossier: Tanya Hoogwerf

PROFIEL: Tanya Hoogwerf

Dossier: Integratie

STANDPUNT: Radicalisering

Dossier: Islam

Laatste nieuws