Home > Informatie > Nieuwsberichten
Zaterdag, 19 september 2020

Zorgen over schimmige deal Feyenoord en ontwikkelaars


Bron: AD Rotterdams Dagblad. Door: Leon van Heel

Tussen voetbalclub Feyenoord en de projectontwikkelaars is een geheime miljoenendeal gesloten over de ontwerpkosten voor het nieuwe stadion. De gemeenteraad in Rotterdam wil opheldering, omdat zij bang is dat toch de belastingbetaler hiervoor opdraait.

Raadslid Robert Simons van Leefbaar Rotterdam heeft uit ‘diverse betrouwbare bronnen’ vernomen dat de gemeente toch opdraait voor de kosten. Die ontkent.

Feyenoord bracht deze week groot nieuws naar buiten: de club wil verder met de plannen voor het nieuwe stadion. Op dat bericht zaten de gemeente Rotterdam en de projectontwikkelaars al een tijdje te wachten, want die willen vaart zetten achter hun ambitieuze bouwplannen. Zij lieten in koor weten blij te zijn met deze ‘belangrijke stap’ van Feyenoord. Een beeldbepalend stadion aan de oevers van de Nieuwe Maas moet de spil worden van een wijk met duizenden huizen die Rotterdam-Zuid een welvaartsimpuls moet geven.

Al snel bleek dat de club voorwaarden voor dat ‘ja’ heeft afgedwongen. Behalve dat Feyenoord pas over een jaar definitief besluit of zij een nieuw stadion wil, betaalt ze ook niet mee aan de kosten die met de vervolgstap gepaard gaan.

Kaken op elkaar
Die ‘worden extern bekostigd’, staat in het gezamenlijke persbericht van Feyenoord en de projectontwikkelaars. Feyenoord betaalt er in ieder geval niet voor, zegt Feyenoord-directeur Mark Koevermans. Hij wil er verder alleen over kwijt dat er afspraken zijn gemaakt met de Stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas. Deze stichting, waarin de projectontwikkelaars zijn verenigd, houdt de kaken op elkaar.

Gemeenteraadslid Dennis Tak (PvdA) werkt in het dagelijks leven bij een bank en hij denkt dat er twee mogelijkheden zijn: ,,Het kan een gift zijn of een lening.’’ Net als Robert Simons van Leefbaar wil hij weten hoe het zit. ,,We krijgen de hele tijd maar mondjesmaat informatie over dit project, en nu dit weer’‘, zegt Simons. ,,De gemeente wordt er verder ingerommeld.’’ Dat vreest Ruud van der Velden (Partij voor de Dieren) ook. ,,De relatie tussen de gemeente en de projectontwikkelaars is te innig.’‘

De gemeente Rotterdam is vaker door haar grote betrokkenheid met een particulier project het schip in gegaan, zegt Van der Velden. Hij verwijst naar het Warmtebedrijf-debacle dat de gemeente nog jaarlijks miljoenen kost. Reden te meer voor hem om de deal rond de stadionkosten te willen controleren. ,,Het is gek dat dit niet kan.’‘

Het is gissen om hoeveel geld het gaat. Enkele miljoenen zijn zeker gemoeid met deze ‘technisch-ontwerpfase, waarbij architecten en bouwers de tekeningen van de voetbaltempel verder specificeren. In de wandelgangen circuleert het bedrag van 6,5 miljoen euro.

Geen cent
De gemeente heeft bij monde van wethouder Arjan van Gils (Grote projecten, D66) bezworen geen cent extra in het project steken, boven op de inbreng die al is toegezegd: een bijdrage van 40 miljoen aan het stadion, en de aankoop van de grond voor 60 miljoen.

Zowel coalitiepartij PvdA als oppositiepartij Leefbaar is in principe vóór de komst van Feyenoord City. Beiden zeggen te begrijpen dat Feyenoord huiverig is zich, in coronatijd, financieel te binden. PvdA’er Tak prijst ook de wil die de club nu toont om het stadion te realiseren. Tegelijkertijd zien zij de kosten van het nog altijd onzekere project oplopen. Zeker is dat de stadionplannen tot nu toe 20 miljoen euro hebben gekost. Daarvoor is een lening afgesloten bij de bank Goldman Sachs, met het huidige stadion als onderpand.

Laatste nieuws